NoSpang.com

CHS belicht ICT-programma verkiezingen
maandag, 25 mei 2015 13:03

PARAMARIBO - Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft vorige week een presentatie gehouden in de Congreshal over het ICT-programma dat gebruikt zal worden om de verkiezingsuitslagen van maandag vast te stellen. Er zijn hier en daar nog enkele onduidelijkheden bij de politieke partijen. Dit was te merken aan de vragen die vertegenwoordigers van de politieke partijen ...

stelden, alsook aan de opmerking van enkele personen van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Volgens de wet, moeten de uitslagen handmatig worden verwerkt.

Het gebruik van hulpmiddelen is wel toegestaan, gaven Steven Vrieze, lid van CHS en Joan Heidanus van Suriname Software Engineering Solutions (SSES N.V.) aan tijdens hun presentatie. De presentatie ging over de taken van het CHS, ook werd het ICT-programma gedemonstreerd aan de aanwezigen.

Dit systeem is gebouwd door SSES N.V. en wordt sedert 2000 gebruikt. Het CHS heeft er zorg voor gedragen dat er niet gemanipuleerd kan worden met gegevens. “Het OKB heeft ook maatregelen getroffen door ICT-observers’ op de Hoofdstembureaus te plaatsen”, aldus Silos. Mocht er iets gebeuren met het programma, dan kunnen de observers dit gelijk verhelpen.

“Met dit programma kunnen de resultaten van alle 623 stembureaus op een snellere manier worden verwerkt”, aldus Vrieze. De officiële uitslag is twee weken na de verkiezingen bekend. Deze presentatie over het ICT-programma was nodig om alle ruis en onduidelijkheden weg te nemen. “Daarom is besloten in overleg met Binnenlandse Zaken dit te organiseren”, zegt Eugene Merkus, voorzitter van het CHS.


 


We hebben 227 gasten online

Polls