NoSpang.com

Suriname naar de stembus
maandag, 25 mei 2015 13:00

PARAMARIBO - Suriname gaat vandaag naar de stembus. Desi Bouterse was de afgelopen vijf jaar aan de macht en zijn Nationale Democratische Partij (NDP) hoopt opnieuw de grootste te worden. Maar er is veel veranderd sinds 2010. 1. Hoe staat het er nu voor?
Toen Bouterse in 2010 won, deed hij dat met zijn Megacombinatie van de ...

NDP en verschillende kleinere partijen. Maar van de Megacombinatie is weinig meer over: door ruzies en onderlinge strijd hebben een aantal partijen zich alweer afgescheiden. Bouterse is zijn meerderheid in het parlement sinds begin dit jaar kwijt. Toch lijken veel Surinamers best tevreden met de regering. Het ging Suriname de afgelopen jaren voor de wind, de economie groeide en de Surinaamse dollar bleef stabiel. Maar, zeggen zijn tegenstanders: Desi Bouterse is niet voor niets omstreden en het bestuur van het land hangt nog altijd aan elkaar van corruptie en vriendjespolitiek.

2. Wie zijn die tegenstanders?
Wat nog rest van de Megacombinatie, neemt het op tegen een ander samenwerkingsverband: zeven oppositiepartijen die zich samen V7 noemen. Voorman is Chandrikapersad ('Chan') Santhoki, leider van de grootste partij van het verbond, de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP). De oud-politieman was in een eerder kabinet al minister van Justitie en Politie en staat bekend om zijn harde aanpak. Bouterse noemt hem altijd 'Sheriff', en dat is niet bedoeld als compliment. Santhoki zat Bouterse al vaker dwars, en niet alleen in de politieke arena. Zo leidde hij bijvoorbeeld het onderzoek naar de Decembermoorden, waar Bouterse de hoofdverdachte was.

3. Waar draaien de verkiezingen om?
De economie blijft het belangrijkste punt. Dat het de afgelopen jaren zo goed ging in Suriname, had veel te maken met de hoge goudprijzen tussen 2010 en 2013. Daar heeft de overheid van geprofiteerd, en daarmee ook een deel van de bevolking. Maar er is nog altijd veel armoede. En nu de prijzen van goud en olie weer dalen, moet de nieuwe regering zien hoe ze de economische groei – de afgelopen jaren steeds zo’n 4 á 5 procent – op peil houdt.

4. Wie gaat er winnen?
Er zijn de afgelopen maand geen peilingen meer geweest, maar in onderzoeken die eerder in het jaar werden gehouden, kwam de NDP van Bouterse steeds als winnaar uit de bus.  In een peiling van Maurice de Hond van april kreeg de NDP 28 van de 51 zetels en moest oppositieverbond V7 genoegen nemen met 19 zetels. Maar het besluit wordt natuurlijk genomen bij de stembureaus. Dinsdag zullen we weten met wie Suriname de komende vijf jaar verder wil. 
 

 


We hebben 209 gasten online

Polls