NoSpang.com

Voordeel samenwerken met andere partijen
zaterdag, 23 mei 2015 20:45

PARAMARIBO - Veel belangstellenden willen weten waarom samenwerken zo voordelig is. Hieronder licht ik voor u een tipje van de sluier. Laten wij een district, die drie zetels oplevert, onder de loep nemen. Bijvoorbeeld Brokopondo (zie Tabel 1). Voorbeeld zetelverdeling tussen 2 partijen die bijna even groot zijn (bijv. Brokopondo) tabel 1 zetel verdeling stemmen.

Stel dat er twee partijen zijn waarvan partij A, 52 stemmen krijgt en partij B, 50 stemmen. De eerste zetel gaat naar partij A omdat 52 in het hoogste gemiddelde is .


Tabel 1.

Het nieuwe gemiddelde wordt nu 52 gedeeld door twee en dat is 26. De tweede zetel gaat naar partij B omdat 50 hoger is dan 26. Het nieuwe gemiddelde voor B wordt nu 50 gedeeld door twee en dat is 25.

De derde zetel gaat nu naar A omdat 26 groter is dan 25.
U ziet dat bij twee partijen die ongeveer even groot zijn, de partij die iets groter is, hier een tweede zetel erbij krijgt. Je moet in dit geval dus zorgen dat je groter bent dan je tegenstander. Als partij B nu met een kleine partij met maar 5 stemmen samenwerkt heeft partij B de derdezetel.Reken maar uit.
Tabel 2. Zetelverdeling wanneer partij B combineert met een kleine partij met 5 stemmen
Dit werkt in de districten met oneven zetels. Houdt u dus Marowijne, Brokopondo, Nickerie en Wanica, Saramacca en Para in de gaten.


 


We hebben 187 gasten online

Polls