NoSpang.com

Mas produceert nieuwe rivierkaart Commewijne
donderdag, 21 mei 2015 05:32

PARAMARIBO - De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) heeft een nieuwe, uitgebreide nautische kaart van de Commewijnerivier geproduceerd. De publicatie is genummerd 2219 en is getiteld `Commewijne- en Cotticarivier tot Moengo.’ De kaart omvat data vanaf de monding van de Commewijnerivier (inloop vanuit de Surinamerivier), in de Cotticarivier tot de rede van Moengo. Voorts ...

zijn data van de Boven-Commewijne-, Perica- en de Coermotiborivier, ook aangegeven in de kaart conform de oude versie. Dit meldt de Marketing & Communication afdeling van het bedrijf. Vanaf vrijdag zijn enkele exemplaren beschikbaar. De nieuwe kaart wordt uitgebracht in een periode van verhoogde beloodsing van de MAS naar het oosten van Suriname. Volgens Nancy Yang, nautische cartograaf op de afdeling Hydrografie, zijn recente beschikbare hydrografische data gebruikt voor de kaartcompilatie.

“Kaartcompilatie is het proces van verzamelen, beoordelen, interpreteren en selecteren van gegevens voor het ontwerpen van een nautische kaart”, aldus Yang, “Het betreft niet alleen hydrografische data, maar ook andere gegevens die voor de scheepvaart van belang zijn.” Verder geeft Yang aan dat de nieuwe kaart geheel gecompileerd is op het internationale coördinatenreferentiesysteem (het WGS 84 – Mercator Projectie) dat wereldwijd het meest wordt gebruikt voor plaatsbepaling. Daarnaast zijn de topografie en de objecten van de kaart conform de Internationale Kaart-serie (de zogenaamde INT-standaarden) in de juiste symbologie weergegeven.

Met het uitbrengen van de nieuwe kaart, slaat de MAS een nieuwe weg in om rivierkaarten (print en elektronisch) in eigen beheer uit te geven. Yang werd vorig jaar speciaal opgeleid tot nautische cartograaf. Bij de MAS was er geen nautische cartograaf voor eigen kaartproductie. Met het starten van de zelfproductie was deze deskundigheid dringend nodig. Daarnaast werd een geavanceerde printer van het merk Canon image PRO-GRAF iPF815 MFP M40 aangeschaft. De printer is uitermate geschikt voor het scannen en afdrukken van technische documenten met volledige kleurweergave. Met deze printer kan de afdeling zelf haar nautische kaarten printen.

Zee- en rivierkaarten dragen bij aan een veilige scheepvaart. De scheepvaart heeft wereldwijd en zo ook in Suriname, een heel belangrijke rol in de economie. Ongeveer negentig procent van de wereldhandel wordt over zee getransporteerd.
Om vaarwegen bevaarbaar te houden, informeren hydrografische diensten zeevarenden regelmatig over de status van de vaarwegen, de zeebodem, de diepte, de samenstelling van het water, het getij, de golven en de stroming en de gevaren onder water, zoals scheepswrakken.

De dienst maakt hiervoor zee- of rivierkaarten, legt de data daarin nauwkeurig vast en verricht dieptemetingen. Hydrografie speelt dus een belangrijke rol binnen de ontwikkelingsketen. Bij de MAS is het de afdeling Nautisch Beheer (NB) die verantwoordelijk is voor het op gang brengen, stimuleren en bevorderen van de hydrografische ontwikkeling in Suriname. De afdeling coördineert lokale hydrografische activiteiten en processen.


 


We hebben 184 gasten online

Polls