NoSpang.com

Regering scoort 4,9 voor doeltreffendheid
donderdag, 21 mei 2015 05:27

PARAMARIBO - Surinamers beoordelen door de bank genomen hun regering met een 4,9 als de externe effectiviteit van het regiem in beschouwing wordt genomen. Dit blijkt uit recent gepubliceerde onderzoeksresultaten die onderdeel zijn van de Americas Barometer 2014 opiniepeiling die in 27 landen op het westelijk halfrond onder 48.000 respondenten werd verricht.

Wetenschappers van de Vanderbilt University (USA) analyseerden onder andere het niveau van de externe doeltreffendheid van de regeringen in Latijns-Amerika en gingen na in welke mate burgers het gevoel hebben dat regeringen attent zijn voor wat betreft de wensen van hun bevolking.

Dit aspect is immers belangrijk voor de mate waarin burgers geloven in democratie en voor hun participatiegraad in het politieke leven van het land. De ondermaatse score van Suriname is overigens de minst slechte van alle onderzochte landen, Uruguay en Canada volgden ons land namelijk nipt.  In de Americas scoort Suriname ook op meerdere categorieën het best (casu quo het minst slechtst) als vraagstukken zoals ‘vertrouwen in de politie’, ‘criminaliteit’ en het ‘justitieel rechtssysteem’ in beschouwing worden genomen.

Voor wat betreft het justitieel apparaat en het criminaliteitsvraagstuk, kan feitelijk gesteld worden dat in perceptie van haar burgers, Suriname het veiligste land is in de Americas. Suriname scoort op afstand bijvoorbeeld het beste met betrekking tot ‘vertrouwen dat het juridisch systeem schuldigen zal bestraffen (67%)’, ‘het vermijden om in eigen buurt  in gevaarlijke zones te lopen (11%)’ en ‘het met buurtbewoners samenspannen vanwege angst voor criminaliteit (5%)’.

Aan de respondenten in de Americas is in dit kader ook gevraagd in welke mate ze vertrouwen hebben in de politie. Op een score van 1 op 100, zijn de zonen van Hermandad de beste kameraden van de  Canadezen (67,2), gevolgd door de Surinamers (66,3). Het instituut heeft ook onderzocht hoe de burger denkt over de instituten en het kiessysteem in zijn land en in welke mate discriminatie en corruptie een rol spelen.

In 2012 was er ook een soortgelijke studie, te weten de ‘Americas Barometer 2012’, in 2013 werden daarvan de onderzoeksresultaten gepresenteerd. Verantwoordelijken voor het onderzoek in Suriname waren toen dr. Marten Schalkwijk, Jaïr Schalkwijk, Msc. en dr. Jack Menke van de Stichting Wetenschappelijke Informatie, en Mitchell Seligson van het LAPOP-instituut van de Vanderbilt University.


 


We hebben 190 gasten online

Polls