NoSpang.com

Monetaire spaarpot manipulatief aangevuld
woensdag, 20 mei 2015 03:59

PARAMARIBO - De  monetaire reserves van Suriname, die dit jaar in een extra diepe vrije val waren beland, en in april fors bleken te zijn gestegen met ruim US$ 100 miljoen, zijn op manipulatieve wijze aangevuld met gelden van een staatslening bij niet-ingezetenen. Dit blijkt uit een gesprek dat de econoom Stanley Raghoebarsing, had met Radio ABC. De reserves waren per ultimo ...

februari gekelderd onder het kritieke punt US$ 600 miljoen, naar US$ 579 miljoen, en vervolgens naar US$ 494 miljoen in maart, echter is de monetaire spaarpot per april weer op het wat stabielere SRD 596 miljoen. Naar zeggen van Raghoebarsing is er evenwel sprake van misleiding en ‘window dressing’, daar de reserves zijn aangevuld met een lening bij niet-ingezetenen van ruim US$ 130 miljoen.

De econoom waarschuwde, dat op weekbasis interventies worden gepleegd in de orde van US$ 30 miljoen. Tijdens het recente VES-debat verklaarde hij reeds namens de V7-combinatie dat de waarde van de SRD instabiel is. “De monetaire reserves zijn dramatisch gedaald, van de overgebleven US$ 496 miljoen is US$ 120 miljoen niet geschikt als reserve. De feitelijke reserve is US$ 376 miljoen. Verder is door swaps,  valuta geleend bij de lokale banken voor US$ 125 miljoen en bij China US$ 250 miljoen. Als deze twee tijdbommen afgaan, daalt de deviezenreserve tot US$ 1 miljoen”, betoogde Raghoebarsing vorige week.

De ex-minister hekelde de financiële en bestuurlijke wanorde die apert is bij de top in ons land. Hij haalde in dit verband de perikelen rond de uitbetaling van kinderbijslag in het binnenland aan, waarbij SRD 32 miljoen die sinds 1 maart door het ministerie van Financiën op de rekening van Sociale Zaken en Volkshuisvesting  was gestort, is gebruikt voor partijpropaganda. “A minister fu Sociale Zaken klar’ a moni fu den kinderbijslag”, verklaarde president Bouterse iets voor middernacht, waarbij hij verder aangaf dat deze ‘sisa’ willekeur heeft laten toepassen bij de uitbetaling van de gelden in inheemse dorpen. 

Hoewel het staatshoofd heeft aangekondigd dat Amafo op het matje zal worden geroepen, vraagt assembleelid Winston Jesserun zich in gemoede af in hoeverre Bouterse daadkracht zal tonen. Amafo gaf in 2007 haar ministerspost op, vanwege de aanhoudende kritiek dat de viering van haar dertigste verjaardag was gefinancierd met staatsgelden. De recente kwestie drijft de reeds gespannen verhoudingen tussen de coalitiepartners ABOP en NDP naar een kookpunt, zeker nadat een coalitiegenoot via radio Maife hard heeft uitgehaald naar Bouterse. “ A president musu sodemieter op? Kosi yu bigisma na noti, na fu kon begi en baka. Na 25 mei dan w’o luku suma o sodemieter op”, gaf Bouterse briesend als reactie tijdens een NDP-massameeting te Brownsweg in Brokopondo.


 


We hebben 195 gasten online

Polls