NoSpang.com

“DOE geeft ruimte aan vrouwelijk leiderschap”
woensdag, 20 mei 2015 03:59

PARAMARIBO - Carl Breeveld, voorzitter van de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE), is tevreden dat andere partijen DOE navolgen in haar gender balance beleid. “Wij zijn de enige partij waar het statutair is vastgelegd. Wij gaan voor gender balance, waarbij beide genders de kans krijgen om zich te ontplooien”, zegt de voorman, “want Suriname verdient de ...

Foto: Carl Breeveld, voorzitter DOE

leiderschapscapaciteiten van deze sterke vrouwen. Iedere Surinamer verdient eerlijke kansen.” De belangrijkheid van vrouwelijk leiderschap binnen de politiek begint voet aan de grond te krijgen.

Recentelijk was dit zichtbaar tijdens de afsluiting van het project ‘Meer vrouwen in Besluitvorming 2015’ en in de ‘Ook Zij Campagne’ in de De Nationale Assemblee (DNA). Deze campagnevoering resulteerde erin dat politieke partijen meer vrouwen (128) als DNA-kandidaat hebben voorgedragen ten opzichte van voorgaande jaren.

Bij deze verkiezingen zijn er 16 vrouwelijke lijsttrekkers, terwijl dit aantal bij de stembusgang van vijf jaar geleden 9 bedroeg. Volgens Breeveld, zorgt gender balance ervoor dat de verschillende inzichten en zienswijzen van beide kanten wordt bekeken. “Het is zeer noodzakelijk”, benadrukt de DOE-leider.

Hij voegt er ook aan toe dat zowel man als vrouw heel belangrijk zijn. Weliswaar werd bij de samenstelling van de DOE DNA-kandidatenlijsten de voorgestelde vijftig procent vrouwen niet gehaald. “Met 33% hebben wij toch het grootste aantal vrouwen verkiesbaar. Wij streven echter naar 50% en willen daarmee het voorbeeld zijn voor andere partijen.”

Pro-Suriname
De voorman krijgt bijval van enkele DOE vrouwelijke DNA-kandidaten voor wat betreft zijn zienswijze. DOE-ondervoorzitter, Marlyn Aaron-Denz, staat op plek nummer twee op de kandidatenlijst van Paramaribo. Ze spreekt van een historisch moment. “Politiek Suriname is begonnen de juiste koers te varen. De bijdrage van een vrouw is lang genegeerd. Gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen zal voor eerlijke kansen voor een ieder en in het voordeel van de ontwikkeling van Suriname werken.”

Gloria Lie Kwie Sjoe-Wong Swie San, lijsttrekker van DOE Wanica, merkt op dat veel vrouwelijke kiezers niet zomaar voor vrouwen stemmen. “Vrouwen begrijpen dat het gaat om de nieuwe generatie, om onze kinderen. Vrouwen staan voor het harmoniemodel, kiezen voor overleg en gaan voor het hele gezin. Ik heb me bij DOE aangesloten, omdat zij deze pro-Suriname lijn voorstaan.”

Hortence Forster-Promes, nummer vier in Paramaribo, is ook tevreden met het startsein dat is gegeven. “Het geeft een goed gevoel, maar het zou goed zijn als partijen gerichter te werk zouden gaan, zodat de juiste vrouwen het programma zouden kunnen volgen.” Forster maakt duidelijk dat na de verkiezingen er geen stilstand moet optreden.“Mi wan taigi den Sranan uma fu no onderschat den srefi, ma sabi yu waarde. Nanga unu un kan tjari Sranan go na fesi.”

Voor Kartika Doerjan-Ramoutar, nummer twee in Wanica, was dit moment zeer inspirerend. Ze ervoer de verbondenheid met de overige vrouwelijke kandidaten van andere politieke organisaties. “Een vrouw brengt balans in het geheel en heeft een andere kijk op zaken”, zegt ze. Daarnaast wijst ze op de belangrijkheid van meer vrouwelijke rolmodellen, waaraan jongere meisjes zich kunnen optrekken.


 


We hebben 233 gasten online

Polls