NoSpang.com

'Andere Tijden' keert terug in tijd met Bouterse
dinsdag, 19 mei 2015 04:59

PARAMARIBO - In 'Andere Tijden' keren ze terug naar de zomer van 1997. De zomer waarin Nederland geen verzoek tot aanhouding verstrekte voor Desi Bouterse. Als in 1996 de partij van Desi Bouterse in Suriname de verkiezingen wint, loopt er in Nederland al een paar jaar een strafrechtelijk onderzoek naar zijn betrokkenheid bij drugssmokkel. De toenmalige hoogste baas van ...

het openbaar ministerie, Arthur Docters van Leeuwen, was klaar voor aanhouding en vervolging van Bouterse toen die in Brazilië werd gesignaleerd. Maar Den Haag durfde het uiteindelijk niet aan en liet hem ontglippen.

In de uitzending van 'Andere Tijden, getiteld Bouterse, het Haagse hoofpijndossier’, vertellen direct betrokkenen van het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook de toenmalige ministers Voorhoeve en Pronk over de gebeurtenissen in de zomer van 1997.

Volgens het OM was de zaak ‘rond’, Bouterse kwam op de lijst van Interpol en er was contact met het buitenland over zijn mogelijke arrestatie. Maar toen Bouterse in juli 1997 in Brazilië opdook, kon hij het land ongehinderd weer verlaten; er kwam van Nederlandse zijde geen verzoek tot aanhouding.

Toen deze gang van zaken een maand later door de NRC naar buiten werd gebracht, leidde het tot een fikse rel. Ministers Van Mierlo (BuZa) en Sorgdrager (Justitie) kwamen onder vuur te liggen. Achteraf bleek tussen beide ministeries een verschil van inzicht te bestaan. Justitie wilde zonder aanzien des persoons Bouterse aanhouden, het ministerie van Buitenlandse Zaken zag praktische en diplomatieke bezwaren.

'Andere Tijden', dinsdag 19 mei om 21.20 uur op NPO 2.


 


We hebben 175 gasten online

Polls