NoSpang.com

Breeveld ziet uit naar vreedzame verkiezingen
dinsdag, 19 mei 2015 04:59

PARAMARIBO - Carl Breeveld, voorzitter van de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE), kijkt uit naar vreedzame verkiezingen op 25 mei. Hij plaatst deze opmerking naar aanleiding van de recentelijke gebeurtenissen in buurland Guyana, alwaar de verkiezingen niet zonder calamiteiten zijn verlopen. Suriname kent traditiegetrouw een vredige stembusgang.

De DOE-voorman is bijzonder trots hierop, maar benadrukt echter dat deze cultuur moet worden behouden. Dit meldt DOE middels een persbericht. Volgens hem is het in Guyana zeer etnisch. “De kracht van Suriname ligt in het feit dat wij meerdere etnische groepen hebben, die in het algemeen goed samenleven. In Guyana gaat het echter om twee groepen waarvan de politieke scheidslijnen gelijk oplopen met de etnische. (hindoestanen en afro-Guyanezen red.).”

Hij betreurt de manier waarop men na de verkiezingsuitslag in het westerbuurland met elkaar omgaat. Met name de politieke partijen hebben in deze een belangrijke rol te vervullen door hun aanhangers tot orde te roepen. “In een volwassen democratie kan dit niet. Ik weet niet waar het aan ligt, maar zulke situaties zijn heel lastig. Partijen moeten het bespelen van rassentimenten uitbannen. Suriname zou volgens de politiek leider, lering uit deze situatie moeten trekken, maar hij voegt er meteen aan toe: “Het speelt minder in Suriname en wij moeten de zaak ook niet opblazen en naar ons toe trekken.

Anders roep je geesten op die je niet bezweren kunt en wij willen hier niet slechts algemene- en vrije-, maar ook rustige verkiezingen. Geconfronteerd met de recente gebeurtenissen in Suriname, waarbij billboards van politieke partijen zijn vernield en men aangaf zich niet veilig te voelen, zegt Breeveld dit gedrag af te keuren. “Leiders moeten de mensen oproepen zich volwassen te gedragen, sportief te zijn en het hoofd koel te houden.” De DOE-leider vindt het daarom jammer dat tijdens meetings, leiders bepaalde uitspraken doen die allerlei antigevoelens onder het volk aanwakkeren. Hij waarschuwt voor dit gedrag en roept zijn mede politieke collegae op daarmee te stoppen.


 


We hebben 179 gasten online

Polls