NoSpang.com

Oplevering zonne-energieproject Langatabbetje
vrijdag, 15 mei 2015 07:15

PARAMARIBO - De gedeeltelijke oplevering van het zonne-energieproject in Langatabbetje vindt vandaag, vrijdag 14 mei, plaats. Districtscommissaris Mavrick Boejoekoe van het bestuursressort Paramacca vertelt dat een oriëntatiebezoek in het gebied zal plaatsvinden om na te gaan welke werkzaamheden er nog verricht moeten worden. Intussen is de Granman Forsterschool in Langatabbetje ...

op het netwerk aangesloten en kunnen de leerlingen gebruikmaken van de computers. Volgens de districtscommissaris zullen het EDF Fund, een Frans energiefonds dat het project financiert, de gemeenschap en de kapitein aanwezig zijn.

Ook de minister van Regionale Ontwikkeling, Stanley Betterson, is uitgenodigd bij de gedeeltelijke oplevering van het project. De school beschikt nu over elektriciteit en verkeert volgens de burgervader in goede staat. De overige partners die meewerken aan het project zijn: Guguplex, een Franse ngo en de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen en Regionale Ontwikkeling.

De Surinaamse partner die zorgt voor de implementatie van het project is Guguplex. Het is de bedoeling dat enkele huishoudens, openbare plekken, een basisschool en straatverlichting op het zonne-energienetwerk worden aangesloten. Boejoekoe geeft aan dat het een grote investering is en dat het heel erg belangrijk is dat de bewoners begrijpen, dat ze niet over ongelimiteerde energie beschikken. De gemeenschap zal hiermee moeten leren omgaan.

Dat vereist training en daar zorgen Guguplex en de Franse ngo voor. De dc geeft aan dat het gebied al een aantal keren is aangedaan voor het geven van voorlichting aan de bewoners. De stroomvoorziening brengt een beetje verlichting voor de bewoners. Ook voor de scholieren is het heel belangrijk, omdat ze dan gebruik kunnen maken van onder andere computers. Het totale project is volgens Boejoekoe geraamd op ongeveer € 300.000.


 


We hebben 172 gasten online

Polls