NoSpang.com

Geldverspilling en Onderwijs
donderdag, 09 april 2015 03:41

INGEZONDEN - Tijdens een VHP massameeting te Saramacapolder, in het district Wanica, hekelde  schaduwkandidaat Randjiv Sunderpersadlall, het feit dat de huidige regering enorm veel geld verspilt en dat het onderwijs op verschillende onderdelen te wensen over laat. Als districtsjongen weet hij hoe het aanvoelt om 4-5 u in de ochtend op te staan, vervolgens twee bussen te pakken voordat hij ADEK bereikt. Hij zegt ook hoe het aanvoelt om studielimiter ...

te zijn en met die onzekerheid en stress dagelijks te leven. Hij weet ook hoe het aanvoelt als je slechts 7 SRD op zak hebt om daarmee bus te betalen en de dag door te brengen. In plaats van dat de huidige regering de corruptie aanpakt faciliteert zij de corruptie. De corruptie tiert welig binnen de overheid en dit is bijzonder verontrustend. Vooral in het bestuur van ons land neemt de corruptie ergere vormen aan. Er worden tientallen miljoenen SRD’s  smeergelden betaald. Met dat geld zouden wij ons plan “One Laptop per child program” kunnen implementeren waarbij  elke scholier of student een laptop krijgt. Met goedkope en snelle internet kunnen studenten toegang krijgen tot moderne onderwijsmogelijkheden of afstandsonderwijs (e-learning) en dat kan zorgen voor ontwikkeling.

We zouden nieuwe schoolboeken kunnen kopen, dan bedoel ik niet die boeken van Jozefzoon, en veel meer scholen kunnen bouwen zodat ouders niet meer hoeven te overnachten op scholen. En dat deze scholen zouden worden voorzien van airco’s, want het is niet uit te houden in de klassen. In de hitte kan je geen les volgen, je concentratie wordt minder.  Aankoop van instrumentaria voor de technische scholen en het bouwen van moderne laboratoria voor de verschillende VWO scholen. Efficiënt gebruik van de lagere school lokalen, tot 5 uur ‘s middags worden deze lokalen gebruikt voor Naschoolse opvang en daarna gebeurt er niets met deze lokalen.

In de avond uren kunnen deze lokalen gebruikt kunnen worden voor het verzorgen van trainingen of het geven van vakgericht onderwijs aan tienermoeders, hangjongeren, dropouts en aan arbeiders die na hun werktijden zich verder willen scholen of iets anders willen bijleren. Daarnaast kunnen deze lokalen ook gebruikt worden voor talent-ontwikkeling z.a. free style dancing, schaken en dammen. Een ander issue is namelijk de stageplekken in Suriname, waarbij de meeste bezet gehouden worden door buitenlanders.

Laat het duidelijk zijn, ik heb geen problemen met de buitenlanders.  Minister Adhin, creëer ook stageplekken voor onze Surinaamse studenten in het buitenland. Studiemogelijkheden: op ADEK zijn er beperkt aantal studie mogelijkheden. Er zijn heel wat studenten die helemaal iets anders willen doen dan wat hier aan hun wordt aangeboden aan studie mogelijkheden. Waardoor deze studenten geen ander keus hebben dan de regulier studierichtingen te doen. ADEK heeft, zover ik het weet, een samenwerkingsverband met andere universiteiten van het buitenland. Praat met deze universiteiten zodat deze studenten daar hun studie kunnen afronden en terug keren naar Suriname.
VHP mediacommissie

 


We hebben 189 gasten online

Polls