NoSpang.com

Interview met Reshma Roopram

 

 

Reshma Roopram werd geboren in Den Haag als tweede kind uit een gezin van drie kinderen. Ze groeide op in Den Haag, voltooide haar Heao studie, werd verkozen tot Miss-Universe van Nederland, presenteerde onder andere programma’s voor SBS en heeft ook enige tijd in Dubai gewoond. Tegenwoordig is ze naast haar baan als accountmanager bij KPN ook politiek actief voor de PvdA in Barendrecht. We hadden een interview met Reshma Roopram.

Lees hier het interview.

 

Reshma wil je ons vertellen waar je geboren bent?

Ik ben geboren in Scheveningen

 

Hoe wil jij je jeugd het beste beschrijven?

Ik kom uit een typisch Hindoestaans, maar vooral een heel hecht gezin waar meestal één ding belangrijk is. Studie, studie, studie! Mijn moeder zei altijd tegen mij: “Je papier is je eerste man en die loopt nooit weg!” Dus zo ben ik eigenlijk opgevoed ook in een heel hecht gezin waar normen en waarden altijd hoog in het vaandel staan. Ik heb een oudere zus, Janice en een jonger broertje, Shashi. Wij als kinderen konden (en nog steeds) altijd alles met onze ouders bespreken, niets was taboe. In mijn jeugd heb ik ook ervaren dat je ouders eigenlijk de enige mensen zijn, die je kunt vertrouwen en op wie je kunt bouwen. Dat heb ik altijd als zeer waardevol ervaren!

 

Mijn zus is een prachtige vrouw en die is destijds begonnen met modellenwerk, maar helaas kon zij dit niet ontplooien omdat mijn ouders dat niet aandurfden. Zij was heel rustig en heeft zich toen daarbij neergelegd, ondanks de kansen die zij kreeg aangeboden. Daarentegen was ik juist wat rebelser, af en toe net een jongen. Zodra de Miss Nederland Verkiezing net uitgezonden was op de televisie, stelde men mij altijd de vraag: ‘waarom doe jij niet mee?’ Mijn moeder zag er helemaal niets in. Zij had zoiets van; “Ja, hoe ga jij als donker meisje Nederland vertegenwoordigen? Dat kan niet!” Ik had mijzelf toch stiekem opgegeven. Dat soort dingen heb ik meegemaakt. Mijn ouders zijn mensen, die heel “down to earth” zijn. Zij houden absoluut niet van opscheppen en hebben mij altijd met beide benen op de grond weten te houden in de wereld van glitter en glamour. Zo heb ik heel wat dingen meegekregen. Nadat ik op mijn 15e de halve finale van de “Elite Mobel Look of the Year” bereikte, begon ik met mijn modellencarrière en dat mocht van hun, zolang mijn studie er niet onder zou lijden. Aan de ene kant waren ze heel streng, mocht nooit op reis met mijn vriendinnen maar aan de andere kant mocht ik wel de dingen doen, die ik leuk vond zoals modellenwerk. Ik mocht meer dan mijn oudere zus. Zij heeft als het ware de weg voor me vrij gemaakt en ik kon er echt van genieten.

 

Wat heb je met Suriname?

Ik heb natuurlijk wel de Surinaamse cultuur meegekregen. Ik ben Nederlands, dat in de eerste plaats, maar thuis ruik ik, proef ik en hoor ik alléén maar Surinaams. Dus dat blijft in je zitten en daar ben ik mee opgegroeid. India en Suriname … nu voel ik me meer thuis in Suriname, want je ziet dingen waar je thuis gewoon mee geconfronteerd wordt. Allereerst de keuken. India beleef ik weer op een andere manier, maar ook daar herken ik dingen, die ik thuis terugzie, zoals religie en niet te vergeten Bollywood!

 

Maar je bent wel naar Suriname geweest?

Ja vaak!

 

Wat is voor jou typisch Surinaams?

Typisch Surinaams … lekker eten. Hahaha, heerlijk eten.

 

Je bent politiek actief voor de PvdA. Vanwaar die keuze en interesse?

Nou van huis uit ben ik opgegroeid vanuit een PvdA-familie. In mijn jonge jaren, op het moment dat ik mocht stemmen, koos ik altijd voor de partij waarop mijn ouders stemden. Zo heb ik dat jaren trouw gevolgd. Op een gegeven moment word je bewuster van je keuzes en ben ik toen gaan kijken welke partij het beste bij mij paste. Stemwijzer heb ik ook meerdere malen gedaan en kwam altijd op de PvdA uit. Dat was natuurlijk niet alleen de enige reden, door mijzelf te verdiepen in de standpunten van de grote poltieke partijen heb ik een beeld kunnen vormen van hun standpunten en ook toen werd mij duidelijk dat de standpunten van de PvdA, het beste bij mij passen. De partij die staat voor een maatschappij van kansen en zekerheden en waar iedereen meetelt! ... maar je hoort natuurlijk ook wat in het nieuws gebeurt en wat ik opmerk is … als je kijkt naar de verschillende partijen dan is de PvdA een partij waar altijd met respect voor en over elkaar gesproken wordt. Als je kijkt naar de mensen die in de politiek zitten zoals Mariëtte Hamer en Wouter Bos dan is dat altijd met respect naar de ander.

 

Vind je dat bij de overige partijen dan niet het geval?

De manier van discussiëren vind ik bij de PvdA-ers op een veel respectvollere manier en dat siert de mens en dat siert de politiek ook. Dat mensen ondanks discussies en meningsverschillen tóch respect voor elkaar blijven houden. Helaas is dit alles behalve een feit en wordt politiek Nederland  gevormd door mensen, die heel hard en ruw met elkaar omgaan. Deze verkiezingen zijn gekleurd door het verdelen van etnische minderheden door politieke partijen die zorgen voor een volksverdeeldheid. Ons land bestaat niet alleen uit Marokkaanse jongeren, nee word wakker Nederland, er zijn ergere dingen waarmee ons land te kampen heeft. Denk aan werkloosheid, onderwijs, maar vergeet niet de 20 miljard aan bezuinigen die wij allemaal in onze portemonnee  zullen gaan voelen. Allemaal zullen wij eraan moeten geloven, maar daarbij moeten de zwakkeren het minste belast worden!!!!

 

Ik vind het knap van de PvdA dat ze niet meegaan in de tendens waar integratie als trend wordt ingevoerd bij onze zogenaamde volksvertegenwoordigers en hun idealen om zo stemmen te trekken!   Dat werd voor mij twee jaar geleden steeds duidelijker, met name bij de opkomst van een meer rechtse en ruwere klimaat en dat was voor mij het moment van; “Hey, ik moet wat gaan doen. Ik moet me actief opstellen.”

 

Ben je gevraagd of benaderd?

Nee, ik ben vorig jaar zelf lid geworden van de PvdA. Je krijgt dan een rondleiding in de Tweede Kamer, wat ik overigens iedereen aanraad. Heel leuk. Nu weet ik dat het bij de PvdA gebruikelijk is dat je een rondleiding krijgt en ontmoet je zo ook de politici. Mijn gesprek met Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer, heeft mij geïnspireerd. Ik wil mij in het begin eerst lokaal aanmelden en wilde zo actiever zijn voor de partij. Mijn keuze voor lokaal komt eigenlijk voort uit het feit dat ik geen ervaring heb. Op lokaal gebied wil ik ervaring opdoen en zo uiteindelijk, wie weet, door te groeien.

 

Hoe dacht jij de problemen van met name de hangjongeren en allochtonen te willen aanpakken?

Met afschuw gebruik ik het woord allochtoon of nieuwe Nederlander, ik betrap mijzelf er ook op, maar nee dat ben ik niet. Weg met polarisatie, nee ik ben een Nederlander, met Surinaams smaakje…maar als ik op vakantie ben in Suriname ben ik trots op mijn klein kikkerlandje! Multiculturaliteit brengt vele voordelen, maar kent natuurlijk ook vele problemen. Balans is het antwoord wat wij moeten zien te vinden. Balans in wie wij zijn, wat wij zijn en hoe wij dat uitdragen. Onze Nederlandse identiteit krijgt een nieuwe dimensie, maar dit moet kunnen zonder daarbij ons erfgoed van de molens, tulpen, klompen te verloochenen. Voorwaarde is de Nederlandse taal, deze is essentieel om kennis en cultuur over te dragen. Het mes snijdt aan twee kanten ... acceptatie, maar ook participatie!

 

Ik denk dat heel veel jongeren met de surinaamse roots die hier geboren zijn, niet het gevoel hebben ergens bij te horen. In Nederland ben je eigenlijk niet helemaal Nederlands, ben je in Suriname dan zien ze je als Nederlander. Je probeert als jongere je eigen identiteit te creëren. En ik denk dat heel veel jongeren hiermee te maken hebben. Als we daar dieper op ingaan dan pak je het probleem aan. Ik wil overigens het probleem niet groter maken dan het is, want wij hebben eigenlijk niets te klagen, maar ik kan me best voorstellen dat als er anders naar je gekeken wordt, dat je ook anders wordt.

 

Wat ik wel vind is, als je geboren en getogen bent in Nederland, dat je actief moet meedoen en je niet alleen moet mengen met je eigen bevolkingsgroep maar met iedereen, anders word je ook niet geaccepteerd. Nogmaals, het mes snijdt echt aan twee kanten.

 

Vanwaar eigenlijk Barendrecht?

Ik ben geboren en getogen in Den Haag maar toen trouwde ik mijn man, een rasechte Rotterdammer. We woonden in Rotterdam maar bij mijn zwangerschap wilde ik niet dat mijn kindje in Rotterdam opgroeide en daarom heb ik ook bewust gekozen voor Barendrecht. Daar waar je woont, kun je ook lokaal de politiek in en bovendien is Barendrecht heel leuk voor kinderen om op te groeien.

 

Waarom absoluut geen Rotterdam voor je kind om op te groeien?

Ik vind Rotterdam leuk als ik met mijn man alleen zou zijn maar ik kon voor mij geen kindvriendelijke plek vinden. Gezien de gezinssituatie was dat de reden om Rotterdam te verlaten maar ik vind Rotterdam nog steeds een waanzinnige stad.

 

Je hebt wel de ambitie de stap naar de Haagsche politiek te nemen?

Ja, ik wil heel veel leren. Absoluut!

 

Waarom zouden mensen op Reshma moeten stemmen?

Mensen weten best wel waarom en wie ze moeten kiezen. Ik zal me eerst moeten bewijzen om te kunnen zeggen waarom mensen op mij zouden moeten stemmen. Ik vind het nog veel te vroeg omdat ik mezelf nog niet bewezen heb. Ik wil wel eerst laten zien wat ik in huis heb. Met betrekking tot issues als integratie enzovoorts, gaan mijn haren ook recht van overeind staan maar ik moet mezelf echt eerst bewijzen. Mensen zijn niet dom en zullen echt niet kiezen voor het gezichtje maar kiezen uiteindelijk wel voor inhoud.

 

Wat boeit je in het leven?

Mijn gezin. Daar kan ik heel veel energie uit halen. Mijn man en mijn kind en ik hoop dat ik ook veel meer kinderen zal krijgen. Ik wil een heel groot gezin. En reizen!

 

Waar ga je het liefst op vakantie?

Thailand, India, Miami, Aruba … echt van alles. Warme landen.

 

Waar hou je je mee bezig in Nederland?

Ik ben accountmanager bij de KPN, voor de zakelijke markt en voor de rest de vrouw van, moeder, huisvrouw, kok, tante en ook dat zijn ook hele belangrijke dingen.

 

Hoe verschilt volgens jou de Surinaamse cultuur met die van Nederland?

De Surinaamse oogt veel relaxter. Alles is veel relaxter, op zijn tijd en een beetje in die flow. En als ik aan Suriname denk dan denk ik aan heel veel familie bezoeken. In Nederland is alles gehaast, we leven op een gehaaste manier. Eigenlijk meer langs elkaar heen en in Suriname hebben mensen meer tijd voor elkaar. Ze kunnen veel meer genieten met minder. Als je ziet hoe Surinaamse families bij elkaar over de vloer kwamen zo ook door de weeks, dat is niet echt meer in Nederland. Dat mis ik wel. Aan de andere kant vind ik Nederlanders weer heel direct van; “Hey, zo zit het!” en Surinamers kunnen er soms wel omheen draaien.

 

En wat is voor jou typisch Nederlands?

Plannen, haha!

 

Wat is je grootste ergernis in Nederland?

Dat de media op dit moment bepaalt hoe Nederlanders denken. Als ik kijk naar discussieprogramma’s en zie waar zij de accenten op leggen heb ik het gevoel dat mensen zich meer laten leiden door de media dan eigenlijk verder te onderzoeken hoe bepaalde zaken daadwerkelijk zitten. Je kunt de media natuurlijk niet kwalijk nemen. Het gaat over hele oppervlakkige dingen. Mensen zijn harder en wantrouwig naar elkaar toe. Maar de manier hoe de media iets zegt over een peiling en je vervolgens ziet hoe iedereen daaraan hangt. Mensen gaan daar op af. Het is natuurlijk heel subjectief. Dat heeft mij doen realiseren hoe wij worden beïnvloed in plaats van zelf te selecteren wat voor ons belangrijk is. Dat vind ik zorgelijk!

 

Wat zou je aan Nederland missen als jij naar een ander land zou verhuizen?

Soms is het wel lekker als het een beetje koud is en om thuis te komen zonder al die insecten en al die toestanden. Ik heb een hekel aan muggen en ben altijd de pineut.

 

Haha, dus Suriname wordt het sowieso niet!

Neee, haha! Als ik in Suriname ben dan heb ik altijd een probleem. Het moment dat ik daar land word ik gewoon aangevallen.

 

Even over je miss-verkiezing toen. Wat heb je er uiteindelijk uit kunnen halen?

Zo een missverkiezing is een droom voor ieder meisje. Ik heb dat kunnen beleven. Ik was daar bij de miss-universe en heb Donald Trump ontmoet, Naomi Campbell, Ricky Martin en al die celebrities, echt de glamour van glamour. De top glamour van de wereld was aanwezig en ik heb kunnen ervaren hoe dat is. Dat is iets wat sowieso niemand van me afneemt. Daarnaast heb ik zowel op nationaal als internationaal niveau modellenwerk gedaan en heb ik mijzelf ontplooid als presentatrice, verslaggever en producent. Bovendien draag je de titel voor de rest van je leven. Overal waar ik naar toe ga. Toevallig ga ik nu de politiek in en toch komt dat altijd steeds weer naar boven.

 

Dat vind je niet erg?

Nee, het is iets waar ik trots op ben.

 

Welk beeld denk je van Suriname te hebben in het jaar 2050?

Oeh 2050? Ik durf het echt niet te zeggen. Op dit moment is het een hele spannende tijd omdat de verkiezingen eraan zitten te komen. Er gebeurt zoveel in Suriname maar er is ook zoveel moois als je alleen kijkt naar het binnenland en ziet wat voor een mooie ongerepte natuur daar is. Dat is écht heel bijzonder in de wereld. Ik heb vele plaatsen gezien maar Suriname is wat dat betreft heel uniek. En ik hoop dat Suriname in 2050 er zelf zijn voordelen uit haalt. Niet dat andere landen zullen profiteren van al die mooie kostbare grondstoffen. Ik hoop ook dat jongeren, want er zijn heel veel jongeren die hier studeren, terug zullen gaan waardoor Suriname door Surinamers zal worden opgebouwd en dat het zal uitgroeien tot een kenniseconomie.

 

Vind je dat Suriname onafhankelijk had moeten worden?

Nou, ik kan daar niet over oordelen omdat dat sowieso voor mijn tijd is geweest. Ik hoor natuurlijk het een en ander om me heen. Ik denk dat het misschien niet het juiste moment was geweest maar het had er wel een keer van moeten komen. Misschien had het wel gefaseerd moeten gebeuren maar uiteindelijk hadden we, (haha daar heb je het al, ik zeg we) wel onafhankelijk moeten worden.

 

Hoe geef je invulling aan je vrije tijd?

Ik tuinier heel graag. Ik heb een hele mooie tuin en vind het heerlijk om in mijn tuin bezig te zijn en het doet me denken aan helemaal niets. Dan kom ik echt tot rust. Verder kijk ik graag naar films, met mijn gezin leuke dingen doen en reizen. Dingen die ik heel graag doe als ik tijd vrij heb.

 

Heb je in het leven bereikt wat je voor ogen had?

Nee, ik ben er nog lang niet. Op dit moment liggen mijn ambities in het ontplooien van mijn politieke carrière, maar ik heb nog zoveel dromen en zoveel dingen die ik graag wil doen.

 

Noem ons eens een droom die je graag wilt verwezenlijken?

Ik wil héél graag mode-ontwerpster worden. Ik weet niet of het in dit leven zal gebeuren. Dat is nou écht een droom van me. Misschien als ik later tijd heb en dat ik dat ooit eens zal ontplooien. Ik droom heel veel en ik vind ook dat iemand ook moet blijven dromen. Ik denk dat het heel lang zal duren voor ik op een punt kom dat ik kan zeggen, ik heb alles bereikt wat ik wilde bereiken. Ik ben een dromer dus dat blijft. Maar ik wil ook meer kinderen. Dus privé gezien alsook in mijn carrière heb ik dromen.

 

Heb je in Nederland ooit met discriminatie te maken gehad?

Wel eens, het begint al bij mijn titel als Miss. Mensen gaan er vanuit dat je als Miss niets te melden hebt en dom bent, je hebt dan te maken met vooroordelen waardoor het niet vanzelfsprekend is dat je kansen krijgt om jezelf te bewijzen op andere vlakken. Men gaat op een bepaalde manier met je om maar ook ervaar ik dat van mijn “eigen mensen”, de Hindoestanen. Men heeft al gauw iets van; “Ja, ze is te vernederlandst” en als je weer onder de Nederlanders bent dan ben je weer niet te Nederlands. Ik maak het overal wel heel subtiel mee maar ik moet zeggen dat ik in mijn leven nooit iets meegemaakt heb wat me is bijgebleven. Verder heeft het niet altijd met afkomst te maken. Het is gewoon hokjes denken, polarisatie van mensen en hoe mensen denken.

 

Hoe heb je toentertijd de 'militaire dictatuur' op afstand beleefd?

Ik heb dat niet meegekregen maar ik heb wel een reportage gemaakt over de militairen in Suriname met Boroman TV, mijn eigen productie waarbij ik zelf ook op de Surinaamse legerbasis heb gestaan toen ik 6 maanden zwanger was en met een AK heb geschoten. Maar voor een militaire dictatuur ben ik geen voorstander. Absoluut niet! Ik denk ook niet dat dit de manier is om een land vooruit te helpen. Nou ja, ik weet het wel zeker! Elke vorm van dictatuur keur ik af! De functie van het leger is natuurlijk ook dat zij iedere burger beschermen en op het moment dat zij een politieke kleur kiezen, is die bescherming selectief en ontnemen zij de rechten van de andersdenkende burger.

 

Stel dat je voor één keer tot president van Suriname zou worden verkozen. Wat zou je dan als eerste hebben aangepakt?

Veiligheid zou voor mij de eerste prioriteit zijn. Ieder burger heeft het recht om veilig over straat te kunnen, maar helaas is het een feit dat dit vaak niet het geval is in Suriname, met name vrouwen en kinderen zijn vaak slachtoffers van geweldsdelicten. Het aanpakken van de veiligheid zou een stap in de goede weg zijn.


Voor wie heb je een enorme bewondering?

Nou als ik kijk op internationaal niveau dan vind ik Hillary Clinton, minister van buitenlandse zaken van de VS, echt wel een voorbeeld voor vele vrouwen. Als je kijkt naar de schandalen waar haar man zich schuldig aan heeft gemaakt. Om dan als vrouw toch naast je man te blijven staan en hem nu ook voorbij streeft dan ben je echt een dijk van een vrouw. Als ik kijk op nationaal niveau dan heb ik een bewondering voor Jetta Klijnsma, voormalig staatssecretaris van sociale zaken. Wat mij altijd zo aan haar heeft geboeid is dat zij zich nooit heeft laten weerhouden door haar beperking. Zij heeft altijd het maximale eruit weten te halen en als je ziet hoe zij gegroeid is als mens en vooral als politicus dan heb ik daar ontzettend veel bewondering voor. Daar kunnen heel veel mensen een voorbeeld aan nemen. Dat geeft aan van ‘goh, het maakt niet uit hoe je bent of wat je bent, als je een doel hebt en dat doel wilt bereiken dan kan dat!’ Daar heb ik echt respect voor.

 

Welke persoonlijke boodschap zou je willen uitdragen?

Ga uit vanuit je eigen kracht, wees jezelf en blijf vooral trouw aan jezelf! Ik merk met name in de Surinaamse gemeenschap dat men vaak dingen doet om anderen en hoe zij erover denken. Het leven is veel te kort om beslissingen te nemen om anderen, immers je komt alleen op de wereld en je verlaat deze ook alleen!


Tenslotte woordassociatie:

Politiek -  Maatschappij

Sport - Moe

Carrière - Ambitie

Allochtonen – polarisatie

Autochtonen - polarisatie

Religie -  Normen en Waarden

Mannen - Ego’s

Bouterse – Militair

Ouders - Meest waardevolle

Geld – Onbelangrijk, wel makkelijk

Vriendschap - Voor het leven

Nederland - Files

Suriname - Gaten in de weg

NoSpang.com - TOP

 

© NoSpang.com

 

 


We hebben 160 gasten online

Polls