NoSpang.com

Interview met Kay GonsalvesKay, wil je ons vertellen waar je geboren bent?
Ik ben geboren in Paramaribo, Suriname op 27 november 1959.

Hoe wil je jouw jeugd in Suriname het beste beschrijven?
Ik had een hele sportieve jeugd. Ik heb verschillende takken van sport beoefend. Dat was eigenlijk het leukste. Ook de wedstrijden. Ik was bijna elke dag weg. Als het geen training was, dan was het een wedstrijd. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik vond sporten leuker dan school. Ik hoop niet dat mijn jongste dit leest, want dan heb ik een groot probleem. Die wil de hele dag sporten en zo min mogelijk naar school. Ik heb ooit ook pianolessen gehad. Dat vond ik niet zo leuk. Mijn ouders vonden dat het bij mijn opvoeding hoorde. En de piano van mijn overgrootmoeder stond bij ons thuis. Die staat nu bij mij. Niemand speelt erop. Het is er als decoratie en doet dienst als een soort “prijzenkast”. De medailles van een van mijn kinderen doen we op de piano.

 

Wat boeit je in het leven?
Het leven zelf. Je maakt dingen mee, doet ervaringen op en dat maakt je tot de mens die je bent. Je bent als mens nooit volleerd. Elke dag maak je andere dingen mee en dat is wat voor mij boeiend is. Ik vind het ook spannend om mensen te observeren. Ik had eigenlijk psychologie moeten doen.

Waar hou je je mee bezig in Suriname?
Het eerste is natuurlijk kinderen opvoeden en je huishouden draaiende houden. Ik weet niet als ik nu nog kan praten van opvoeden. Het zijn pubers en ik vind het meer bijsturen. Ik geef al een paar jaren zwemtraining op De Dolfijn. Dat is wel het intensiefste waar ik me mee bezig houd. Het is nooit af, je moet ook blijven door studeren. Het is leuk werk, maar als je een training hebt verzorgd ben je daarna bekaf. Ik doe dit elke dag. Een dag in de week heb ik twee verschillende groepen, verschillende leeftijdsklasse per groep.

Hoe komt het dat je nooit de beslissing genomen hebt uit Suriname te vertrekken? Heb je er bewust voor gekozen om in Suriname te blijven?
Het is er nooit van gekomen. Ik ben in Suriname gebleven en ik heb nooit de behoefte gehad om in het buitenland te wonen. Ik vind het wel heel interessant om andere mensen, culturen te leren kennen. Tijdens mijn middelbare schooltijd, wilde ik antropologie doen. Voor een beurs moest ik een heel lange weg volgen en dat wilde ik niet. Misschien is dat de reden dat ik nooit ben weggegaan uit Suriname. Als ik die beurs had gekregen, was mijn leven waarschijnlijk anders gelopen.

Ben je religieus?
Ik ga zelden naar de kerk. Spiritueel ben ik wel. Geloof speelt toch wel een grote rol in mijn leven. Ik ben ermee opgegroeid en wat je meekrijgt in je opvoeding laat niet echt meer los. Ik ben een individu en ik beleef de dingen op mijn eigen manier en dat hoeft niet perse de wijze te zijn zoals mijn ouders dat doen.

Als je iets zou mogen terugdraaien in je leven wat zou dat zijn geweest?
Ik wil niets terugdraaien. Alle ervaringen, de goede, de slechte en vooral de pijnlijke, hebben mij gevormd tot de vrouw die ik vandaag ben. Het is goed zo, het zijn lessen die je meeneemt in je verdere leven. Elke dag brengt een nieuwe les met zich mee en je hebt een ervaring erbij.

Wat is voor jou typisch Surinaams?
Onze multiculturele samenleving en het lekkere eten dat hieruit voortvloeit.

Wat valt je op als je op vakantie in Nederland bent?
Ik ben vier jaar geleden met vakantie geweest naar Nederland met mijn kinderen. Het eerste wat ons opviel was dat jonge kinderen roken. Mijn kinderen roken gelukkig tot nu toe niet, ze vonden dat heel raar. Ze vroegen zich af, wat de ouders van die kinderen daarvan vinden.

Waar is je grootste  ergernis in Suriname?
Dat iedereen maar lege flessen en afval op straat gooit. Vaak zie je dat mensen die in een bus zitten een plastic flesje naar buiten gooien. Houd het toch even bij je en gooi het daarna in een ton.

Welk advies zou je de mensen willen meegeven die een terugkeer naar Suriname overwegen?
Overtuig je ervan dat je een vaste baan hebt en een dak boven je hoofd. Kom eerst een paar maanden en kijk als je kunt leven met dingen waar het altijd een heel proces is, voor het op gang komt.

Wat zijn je drijfveren?
Mijn drijfveren, daar heb ik eigenlijk nooit over nagedacht. Ik werk, leuk werk trouwens, want ik ben met kinderen bezig. Dit leven is mij gegeven, dus ik probeer er het beste van te maken. Wat mij motiveert, zijn mijn kinderen. Ik heb lieve, maar ook wel ondeugende kinderen en die maken mij compleet.

Wat zou jij het meeste missen als je Suriname zou verlaten?
Ik denk het land zelf.

Hoe zie je Suriname in het jaar 2030?
Dat is ver. Ik denk niet dat we in 2030 behoren tot de geïndustrialiseerde landen. Met een goed beleid dat overgaat op elke volgende regering, kunnen we er veel beter voorstaan dan we nu zijn. Men moet ophouden met in de politiek zich erop beroepen wat men wel of niet voor het land heeft gedaan.

Hoe geef je invulling aan je vrije tijd?
Heb ik bijna niet. Ik lees heel graag, het liefst Engels. Een keer per maand ga ik met een stel vriendinnen uit eten, dat is altijd heel gezellig. We houden allemaal van lekker eten.

Heb je in het leven bereikt wat je voor ogen hebt?
Nog niet. Ik heb mijn doel voor een groot deel bereikt, wanneer mijn kinderen goed terechtkomen in de maatschappij. Ik wil nog veel meer voor mezelf. Ook mijn blik verruimen, zeker in het werk dat ik doe.

Heb je politieke ambities?
Die heb ik niet. Ik maakte altijd een grapje met mijn kinderen dat ik president zou worden. Het blijft bij een grap, ik heb absoluut geen ambities in die richting.

Stel dat je vandaag voor één keer president van Suriname zou worden verkozen. Wat zou je als eerste hebben aangepakt?
Gezondheidszorg, daar hapert ontzettend veel aan. Ik vind gezondheidszorg in Suriname niet goed geregeld. Als je bent verzekerd, heb je recht op de medicijnen die de arts voorschrijft. Het is zo dat bepaalde medicamenten niet mogen worden afgegeven bij een zekere zorgverzekeraar. Dat kan toch niet.

Vind je dat Suriname onafhankelijk had moeten worden?
Ja, met een grote maar. Ik vind dat de stap niet goed is voorbereid. Het is te snel gegaan. Er waren, en zijn nog steeds, zoveel zaken niet af, waarvan ik vind dat het afgehandeld moest worden voor de onafhankelijkheid. Ik vind dat men onder andere, de grenzen internationaal had moeten regelen. Nu zitten wij met een probleem dat op de lange baan is geschoven of nooit is aangepakt. Ik erger me er steeds weer aan dat Suriname op de kaart wordt aangegeven met een stukje eraf.

Hoe ben je toentertijd met de 'militaire dictatuur' omgegaan?
Je bent erin en je houdt je aan de regels die er toen golden. Nee, dat was absoluut geen prettige periode. Ik zat op de middelbare school in die tijd en ik hou er geen leuke herinneringen aan over. De schappen in de winkels waren leeg en ik ben er heilig van overtuigd dat wij dit hebben overleefd, omdat iedereen wel familie in het buitenland had, die een pakketje stuurde.

Voor wie heb je een enorme bewondering?
Mijn moeder. Zij heeft zich door moeilijke periodes heen geworsteld en ze is tot vandaag een zeer sterke persoonlijkheid.

Waar ga je het liefst op vakantie?
Ik heb voorlopig geen voorkeur en ik ga zelden op vakantie. Op dit moment zou ik wel heel graag naar Hawaii willen. Misschien ooit.

Welke persoonlijke boodschap zou je willen uitdragen?
Er is niet zo maar een gezegde  “van het concert des levens heeft niemand een program”. Neem het leven met alle ups and downs. Voor alles is er een oplossing. Maak geen ruzie, daarvoor is het leven te kort. Voor alles wat je wilt bereiken, ga je offers moeten brengen. Niets wordt op een presenteerblaadje aangeboden. Probeer hoopvol te zijn. Wij zijn mensen en we maken allemaal fouten. Wees niet bang om je fouten onder ogen te zien, daar leer je van. Zo worden we wijzer.

Tenslotte woordassociatie:
Politiek - geen interesse
Sport - belangrijk voor de gezondheid
Werk -  moet je doen
Carrière – wat je fijn vindt
Religie – is persoonlijk
Mannen – moeten er zijn
Bouterse – geen commentaar
Ouders - liefde
Geld -  is nodig om te leven
Vriendschap – is belangrijk
Nederland - koud
Suriname - mijn land
NoSpang.com -  mijn favoriete site

© NoSpang.com

 


We hebben 197 gasten online

Polls