NoSpang.com

Interview met Eveline van Petten

 

Eveline wil je ons vertellen waar je geboren bent?
Ik ben geboren in Amsterdam, de stad van Ajax.

Hoe oud was toen je naar suriname kwam?
Ik was 3 jaar en ben in Suriname opgegroeid tot aan mijn vertrek naar Nederland in 1986 voor studiedoeleinden.

 

Hoe wilt je jouw jeugd in Suriname het beste beschrijven?
Ik heb een onbezorgd leventje gehad, de beste tijd uit mijn jeugd.

Wat boeit je in het leven?
Kinderen ... vanwege hun onbevangenheid, onbezorgdheid en onschuldigheid maar ook wat de mens aan capaciteiten heeft in situaties en zich daarin kunnen manouvreren om het beste uit het leven te halen.

Waar hou je je mee bezig in Suriname?
Van alles en nog wat. Je bent in Suriname het manusje van alles. Organisatorisch, tacktisch, strategisch en operationeel.

Vanwaar die beslissing om naar Suriname terug te keren?
Mijn hart ligt hier en ik zou graag samen met de mensen hier kijken hoe wij een bijdrage kunnen leveren aan de Surinaamse maatschappij.

Was je uitgekeken op Nederland?
Nee absoluut niet. Elke dag leerde ik weer wat bij, ik wilde een andere uitdaging aangaan. Ik was nieuwsgierig  naar de fase als zelfstandige in het leven. Hoe ik Suriname dan zal ervaren. Ik ben uit Suriname vertrokken onder moeders vleugels en heb me in Nederland ontwikkeld. Nu kan ik zien wat ik met die ontwikkeling in Suriname kan doen.
 
Hoe verschilt volgens jou de Surinaamse werkcultuur met die van Nederland?
Het is in Suriname zeker ‘relaxter’, wat uiteraard ook zijn charmes heeft. Het zou efficienter kunnen maar toch merk je een bepaalde ontwikkeling, dat ook de Nederlandse invloed zijn weerslag heeft op de werkcultuur van Suriname bij de mensen die ik ben tegengekomen.

Waar zie je dat in?
Er loopt in Suriname ook zoveel talent rond. Men beseft dat meegaan in de ontwikkeling een noodzaak is en dat de bedrijven moeten meegroeien in de ontwikkelingen op wereldniveau. Dit vergt een professionelere aanpak. De mensen stellen zich ook professioneler op als bijvoorbeeld een afspraak mis dreigt te gaan, wordt er netjes gebeld dat men wat later is of men is keurig op tijd. Surinamers begeven zich op het werkniveau van Nederland. Veel Surinamers hebben ook in het buitenland gestudeerd en nemen hun kennis en ervaring mee en door die te delen bereik je echt wel wat.
 
Wat is voor jou typisch Surinaams?
Heerlijk chaotisch, bigi ting, vriendelijk, good food, prachtige natuur en bovenal de vrijheid.

... en typisch Nederlands?
... grijze wolken maar ook de prachtige seizoenovergangen, te goed geregeld soms op het betuttelende af, sleurhutten (campings) gezellige humor en leuke kroegen, terrassen en lekkere restaurants.

Waar is je grootste ergernis in Suriname?
Doordat ik nog aan het onthaasten moet wennen, gaan bepaalde dingen niet snel genoeg naar mijn zin. Soms zie je ook waarom het zo lang duurt inefficient werken. Samenwerking vindt men een vieswoord hier, gedachtegang denk ik is “liever alles voor jezelf houden dan krijg ik het meeste” het "gehaaide/haira" in de mens.

Welk advies zou je de mensen willen meegeven die een terugkeer naar Suriname overwegen?
Geloof waar je voor staat als je zo een beslissing neemt. Overweeg alles goed maar soms moet je het rationele uitschakelen en de emoties achterna gaan. Volg je hart en als dat ook nog betekent dat je in je basisbehoefte kan voorzien, dan moet je de knoop doorhakken

Wat zijn je drijfveren in het leven?  
Het kunnen voorzien in mijn levensbehoeften, vrijheid blijheid maar ook ambities kunnen verwezenlijken en uitdagingen aangaan.

Wat zou jij het meeste missen als je Suriname nu zou verlaten?
Dat zijn toch familieleden die je hier achterlaat maar ook de natuur, vrijheid en het overvloed aan zonnestralen maar ook de tropische regenbuien waar je lekker in kunt douchen. Spontane trips naar de Savannah, wild camperen, zwemmen in kreken en soela’s.

Wat mis je het meest aan nederland?
Mijn sociale contacten zowel privé als op het werk, het kunnen reizen per auto/trein/vliegtuig/boot door Europa, de openhaard in de winter, gezellige bruine kroegen, de haring en Koninginnedag, strand- en boswandelingen.

Hoe zie je Suriname in het jaar 2050?
Hopelijk heeft het zich kunnen ontwikkelen - zonder al teveel corruptie uitbannen lukt helaas niet - tot een bloeiend land waarin eco-toerisme hoog in het vaandel staat, de mensen even vriendelijk zijn zoals ze nu zijn en niet verharden door invloeden van buitenaf. Dan zal suriname eruit zien als een tropisch paradijs met voldoende werkgelegenheid.

Vind je dat Suriname onafhankelijk had moeten worden?
Als ik zie wat zich na de onafhankelijkheid heeft voorgedaan niet. Suriname was er niet ready voor en Nederland heeft de bestuurlijke macht zo slecht overgedragen. Als je als land een kolonie hebt moet je het ook onderhouden en dat was niet het geval met Suriname. Suriname heeft het bestuurlijke over de schutting gedonderd gekregen en zoek het maar uit. Hier is geld en ga je gang.

Hoe geef je invulling aan je vrije tijd?
Sporten en als het enigszins kan ben ik graag buiten de stad. Spelen met mijn zoon en “socializen” met vrienden.
 
Heb je in het leven bereikt wat je voor ogen hebt?
Nog niet helemaal.

Heb je politieke ambities?
Als het ertoe bijdraagt ter verbetering van .. ja! ... en anders niet.

Heb je in Suriname ooit met discriminatie te maken gehad?
Helemaal niet. Nee ... ik heb daar nog niet mee te maken gehad en hopelijk eindigt het ook niet zoals in Zimbambwe ... want anders moet ik mijn boeltje pakken en verdwijnen maar ik verwacht het eerlijk gezegd niet.

Stel dat je voor één keer president van Suriname zou worden verkozen. Wat zou je dan als eerste hebben aangepakt?
Alle rotte appels eruit knikkeren, gaan voor integriteit, daadkracht en visie.

Hoe ben je toentertijd met de 'militaire dictatuur' omgegaan?
In die periode heb ik gemerkt wat beroving van vrijheid betekent voor de mens. Het ergste vond ik als er over het lot van je medemens wordt beslist zonder vorm van proces. Dat vind ik zo lang als ik leef een zeer kwalijke zaak. Niemand heeft het recht om een ander van zijn/haar vrijheid en van het leven te beroven.

Voor wie heb je een enorme bewondering?
Dat is een vraag die mij vaak in trainingen is gesteld en dat is voor mij maar één antwoord op en dat is mijn moeder. Een enorme sterke vrouw die alles heel goed weet te relativeren. Wat betreft mijn vader ben ik enorm trots hoe hij met de natuur omgaat. Daarnaast heb ik bewondering voor mensen die op een positieve manier omgaan met alle ellende die ze in het leven kunnen tegenkomen. Daar put ik mijn energie ook uit en besef hoe gelukkig ik op dit moment ben.

Welke persoonlijke boodschap zou je willen uitdragen?
Just enjoy life! Probeer altijd het negatieve om te buigen naar het positieve.
”Always look at the bright sight of life”.

Tenslotte woordassociatie:
Politiek – besturen op de juiste manier
Sport – noodzakelijk om fit te blijven
Werk/ Carrière – je moet er plezier in hebben
Religie – ieder zijn eigen geloof en respect
Mannen – gezellige company
Bouterse – Pinochet, Mladic, Karadich kortom boontje komt om zijn loontje, gevaar
Ouders – liefde, vertrouwen, geborgenheid en gezelligheid
Geld – kunnen voorzien in primaire levensbehoeften
Vriendschap - waardevol
Nederland – leuk, nat en koud
Suriname – leuk, droog en warm
NoSpang.com – Op google na ... de beste surinaamse site!

© NoSpang.com
 

 


We hebben 201 gasten online

Polls