NoSpang.com

Interview met “The Big Q”, Quintis Ristie

 

"The Big Q", zoals we Quintis kennen. Altijd de lolbroek uithangen. Niets is minder waar. We maakten kennis met de andere kant van Quintis. Humor, emotie, relativering, filosofie waren interessante ingredienten in ons gesprek waarbij je zo nu en dan aan het denken wordt gezet. Quintis leid je door andere werelden en praat relativerend over diverse onderwerpen die wij met hem bespraken. Positiviteit, een ander 'handelsmerk' van Quintis. Volmondig gaf Quintis ons te kennen: "Ik? Ik word president van Suriname".

Quintis, wil je ons vertellen waar en wanneer je geboren bent?
"Ik ben op een dag geboren in het ziekenhuis. Nee, ik ben op 25 augustus 1972 geboren in Paramaribo."

Hoe wil je jouw jeugd (in Suriname) het beste omschrijven?
"Voor de Suriname-kenners, wil ik het omschrijven als een normale jeugd die elke surinaamse jongen heeft gehad met heel veel ups en heel veel downs maar al met al een leerzame en strenge jeugd. Voor de mensen die Suriname niet kennen; ik heb bijna alles gekregen wat mijn hartje begeerde maar in het bijzonder heb ik een hoge dosis aan liefde gekregen van mijn familie."

Als we je zo op Televisie zien zou je denken, die Quintis moet een belhamel op school zijn geweest. Klopt dat beeld?
"Elke school waar ik naar toe ben gegaan heeft wel boekdelen over mij kunnen schrijven. Ik heb een heleboel dingen meegemaakt. Ik heb twee basisscholen bezocht, de muloschool, middelbare school en daarna cultuur en kunst."
 
Je deed in Suriname ook radio bij ABC. Hoe ben je bij de Nederlandse televisie beland?
"Nou … Jörgen is rond 1998 naar Nederland gekomen voor een comedy programma. In 2001 begon hij met zijn eigen televisie programma 'Raymann is Laat'. Hij is toen naar Suriname gekomen omdat hij heel graag iets vanuit Suriname wilde doen. Hij heeft me hiervoor benaderd en ik mocht een pilot maken. Uiteindelijk ben ik uitgekozen om dit te doen."

Moest je daar lang over nadenken?
"Nee … het was al iets waar ik mee bezig was. Het is altijd mijn droom geweest om in Nederland door te breken en op de Nederlandse televisie te komen."

Dat kan in Suriname toch ook?
"Jaaaa, in Suriname deed ik ook televisie maar ik wilde heel graag naar Nederland komen, de wijde wereld ingaan. Kijk, in Suriname heb ik al zoveel onderscheidingen mogen ontvangen, heb zoveel leuke programma's gemaakt, veel activiteiten en evenementen georganiseerd, commercials gemaakt zowel op de radio als op de televisie en op een gegeven moment wil je ook je vleugels uitslaan. Het Surinaamse produkt wil je ook uitdragen."

'Quintis valt af', is dat een idee van de produktie of wilde je dat echt zelf?
"We waren aan het brainstormen voor het nieuwe seizoen en toen zei ik voor de gein; 'jongens, laten we een programma over afvallen maken nô?'. Ik had zoiets van … nou, dat zullen ze toch niet doen en wat schetst mijn verbazing … unaniem, iedereen was voor. Ik had echt zoiets van; 'nee toch waar ben ik aan begonnen'."

Maar wil je echt afvallen of is het iets voor het programma zelf?
Ik ga er echt voor. Ik zit lekker in mijn vel en er mogen best wel een paar kilo's af.

'Quintis integreert'. Wat zijn in jouw ogen opvallende Nederlandse gewoontes?
"Uhm … nuchterheid, omgangsvormen en normen en waarden zijn de dingen die mij opvallen."

Vind jij dat je geïntegreerd bent?
"Nou, ik ben nú geïntegreerd. Ik weet honderd procent zeker dat ik geïntegreerd ben in Nederland."

Waarom zeg je dat?
"Ik heb me aangepast in deze samenleving en ik heb me wel zoveel als mogelijk de gewoontes in deze samenleving toegeëigend."

Wat is voor jou typisch Nederlands?
"De kat uit de boom kijken. Wij zijn heel sneller amicaal, we vertrouwen mensen heel snel en we zijn een stuk hartelijker. Met hartelijker bedoel ik meer spontaner. Als de nederlander de kat uit de boom heeft gekeken, ze vertrouwen het en ze vinden het leuk dan zijn het de liefste mensen. Ik heb het ook zelf ervaren en was ook erg bang (sceptisch) hoe het nederlandse publiek mij zou ontvangen. Het was echt even kijken en opletten. Ik ben gewoon mezelf gebleven en vandaag de dag word ik met open armen ontvangen en word als het ware door hun omarmd."

Wat is voor jou typisch Surinaams?
"Quintis!"

Mij wordt vaak de vraag gesteld; "Wat betekent soko sokoooo?" Ik weet er nooit een zinnig antwoord op te geven. Sterker nog, wat betekent het?
"Soko soko is een kreet wat zoiets wil zeggen als, het is leuk, het is mooi, het is gezellig. Het is dus gewoon een kreet van, 'laat het feest beginnen', laten we leuke dingen gaan doen, 'lets go', we gaan het leuk maken."

Ik ben een 'sranangman', maar ik weet niet waar het vandaan komt.
"Origineel komt het van de componist. Ik weet niet meer hoe hij heet maar hij moest een tune componeren voor het onderdeel 'De groeten uit Paramaribo' en hij is er eigenlijk mee gekomen."

Het jeugd vrijwilligerskorps. Zou je daar wat meer over willen vertellen?
"Nou, dat is een project dat ik in verband met mijn 28e verjaardag geschreven had en dat ik óók in Nederland en op Curacao zou willen implementeren. Het is een actie waarbij jongeren tussen 14 en 19 jaar in de grote vakantie minimaal 30 uren vrijwilligerswerk zouden moeten doen. Vanwege het feit dat ze gratis studie-mogelijkheden krijgen en dat ze daarvoor iets terug doen." Na die 30 uren mag je doorgaan als je het leuk vindt om 'workmiles' te sparen, zoiets als airmiles. Hoe meer workmiles je spaart, hoe meer kans je maakt op trainingen, opleidingen en beurzen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dit alles in je CV wordt opgenomen. Zo gauw je dit in je CV hebt staan, '30 hours community service' (30 uren vrijwilligerswerk) en je daaraan hebt deelgenomen dat je ook makkelijker aan een baan kunt komen. Je bent als het ware geïntegreerd in het sociale leven wat heel belangrijk is. Het grootste geheim achter succes in je leven is als je sociaal bewogen bent en als je de gemeenschap kent."

Is dit idee helemaal uit jezelf ontstaan?
"Ja helemaal. In Suriname is het niet helemaal van de grond gekomen maar dat is iets wat ik nog zal doen. Het is wel de bedoeling dat ik hiermee verder zal gaan."

Zou je ons wat verschillen willen opnoemen tussen het zakenleven in Nederland en dat van Suriname?
"Nou, je moet je voorstellen dat je in Suriname zaken doet met een 'gentlemen agreement'. Je moet de cultuur in acht nemen (kennen) en je moet vaker water bij de wijn doen. Hier in Nederland geldt 'bussiness is bussiness'. Als je zegt dat je er om tien uur bent dan moet je er ook om tien uur zijn."

Hoe ziet een week van Quintis in Nederland er doorgaans uit?
"Maandag en dinsdag zijn de vaste dagen voor 'Raymann is laat' en de overige dagen zijn voor opnamens van de politieserie en overige presentaties."

Je hebt ook kinderen. Hoe combineer je dit alles?
"Ja ik heb er drie  waarvan twee in suriname van mijn huidige gezin in suriname met hun moeder zitten. Lang leve Rita Verdonk."

Maar dan heb je het toch een beetje moeilijk mee?
"Ja! Ze zaten hier een jaar en moesten terug naar het land van herkomst om hun papieren af te wachten en … (terwijl een ijzige stilte aanbreekt) … ik heb ook een kleine erbij. Het is inderdaad heel zwaar voor me. Het heeft eigenlijk mijn gezinsleven kapot gemaakt."

Wil je in Suriname op zakelijk gebied kunnen slagen waar zou je absoluut rekening mee moeten houden?
"Je moet sowiezo rekening houden met de cultuur, de leefgewoontes, de bureaucratie en vooral geen haast hebben, sociaal bewogen zijn en zeker ook belangrijk, water bij de wijn doen."

Wat is voor jou de grootste ergernis in Suriname?
"Hahaha … het is iets algemeen. Onrecht! Ik kan heel goed dingen relativeren. Natuurlijk word je weleens iets aangenaaid, genept of iets dergelijks maar ik kan niet zien dat iemand onterecht wordt aangedaan."

Hoe handel je dan als je dat ziet?
"Ik handel en probeer de persoon in elk geval duidelijk te maken."

Als je de tijd terug zou kunnen zetten, had je iets in je leven anders gedaan?
"Jazeker! Ik had zeker iets, heel veel anders gedaan. Eén ding had ik anders gedaan en dat is 'sparen'."

Heb je ooit te maken gehad met discriminatie?
"Uhm. Hoe heb jij het meegemaakt? Bij de discotheek geweigerd? Jah, in Den Haag heb je Cocoon. Daar ben ik een keer geweigerd."

Hoe ga je daarmee om?
Kijk, het is mijn geld en het is zijn tent. Ik ga mijn geld ergens anders besteden … 'Fuck it, het maakt niet uit'. Eén ding over discriminatie; zolang je niet aan mijn lichaam komt en mij niet direct schade berokkent of iets dergelijks … 'voila!' Het zegt eerder iets van díe persoon dan iets van mij. Mensen die zwak en dom zijn en zichzelf niet accepteren gaan anderen discrimineren. Kleindenkend."

Denk je dat in Suriname ook racisme bestaat?
"Tuurlijk, overal bestaat racisme. Iedereen discrimineert, zelfs ik. Alleen heb je verschillende gradaties van discriminatie.

Wat zijn jouw persoonlijke succesfactoren?
"In mezelf geloven."

Heb je een bepaalde filosofie in/over het leven?
"Eerlijkheid begint bij jezelf. Toch? Je kunt alleen eerlijk zijn tegenover een ander als je eerlijk bent tegenover jezelf. Doe dingen die je voor jezelf graag gedaan wilt hebben. Als je wilt dat men niet negatief over je praat dan moet je zelf ook niet negatief over een ander praten. En … één van de mooie dingen die mij kracht geeft in het leven is, 'pluk het positieve uit het negatieve'. Een voorbeeld, als het koud wordt, geniet er dan ook van. Mensen worden meteen depressief en negatief. Ik bedoel daarmee te zeggen, doe er wat aan. Het enige wat je kunt doen is je tegen het koude weer kleden."

Wat is tot nu toe je leukste ervaring in Nederland geweest?
"Je moet je voorstellen … elke minuut is leuk, echtwaar! Het is allemaal nog nieuw voor mij. Ik zit elke dag te denken wat het leukste is. Hoogtepunten en het leukste in je leven kun je pas zeggen wanneer je dood gaat. Maar er zijn wel bijzondere dingen in mijn leven. De geboorte van mijn kinderen, het succes in mijn carrière. Het hoogtepunt van mij is als ik mijn doel van de dag heb gerealiseerd."

Wat betekent Suriname voor jou?
"Suriname? Jörgen Raymann heeft het een keer heel mooi gezegd; 'Suriname is mijn moeder, Nederland is mijn vriendin.' Vriendin of vrouw, ik weet niet of ik met haar wil trouwen."

Wat zou je het meest missen van Nederland als je weer in Suriname zou wonen?
"De euro, hahahaaaa! En nu het serieuze antwoord. Kijk, om eerlijk te zijn he, mensen missen Suriname. Ja en nee! Wat is missen? Als ik suiker mis, ga ik een zoete vrucht eten. Ik zoek daarvoor een alternatief. Zolang ik hier bezig ben kan ik niet zeggen ik had graag in Suriname willen zijn in de zon, tussen al mijn vrienden maar ik kan het nu niet. Ik kan niet 'ala minuut' naar Suriname. Dus wat doe ik? Ik ga hier genieten van de kou en de mooie mensen die om me heen zijn. Wat me gegeven is op het moment, daar doe ik het mee."

Hoe zie jij Suriname in het jaar 2030?
"Succesvol. Met het staatshoofd Quintis Ristie nog steeds."

"Nog steeds?" Wat bedoel je daarmee?
".. omdat ik in de periode 2030 ongeveer al 10 jaren staatshoofd ben van Suriname."

Politieke ambities. Heb je die?
"Ik ga president worden van Suriname! Ik word een heel invloedrijke man in Suriname. Tegen die tijd krijg je van mij een visum om naar Suriname te komen. Hoogst persoonlijk."Ben je religieus?
"Ja, op de zondag ga ik naar de kerk. Nou, nu niet meer zozeer elke zondag omdat ik om de zondag ook werk. Ik geloof niet 100% in de bijbel wat er letterlijk wordt gegeven maar ik geloof wel in God, in een schepper. In het leven moet je in iets geloven, je moet je aan iets kunnen spiegelen, je moet iets gebruiken als leidraad, weet je. In de bijbel zijn er dingen verteld. Kijk bijvoorbeeld die overstroming van Noach, misschien was het gewoon een 'tsunami'. Waar de bijbel vandaan komt, juist daar is het gebeurd en men heeft het zodanig gebracht omdat men misschien niet wist dat het een tsunami was. Dus neem je ervaringen altijd mee in je rugzak en gebruik je ervaringen om nieuwe dingen te bouwen."

Hoe geef je invulling aan je vrije tijd?
"Kijk, ik heb heel weinig vrije tijd maar ook tijdens mijn werk heb ik vrije tijd. Die momenten gebruik ik ook als vrije tijd. Verder houd ik van sporten, vissen, zit vaak achter de computer en filosofeer vaak over dingen. Ik vind het ook leuk om naar vliegtuigen te kijken. Ik ben geen vliegtuigspotter maar het fascineert me. Het is mooi hoe ze stijgen en landen."

Heb je in het leven bereikt wat je voor ogen had?
"Deels. Ik heb mijn doel nog niet bereikt want ik wil veel meer, ik kan veel meer en ik zal veel meer doen maar ik ben niet ontevreden. Ik ben gelukkig. Eén ding wat ik altijd zeg is; Ik ben niet tevreden maar ik ben wel gelukkig."

Welk advies zou je Surinaamse jongeren of jongeren in het algemeen willen geven?
"Geloof in jezelf en leer jezelf eerst goed kennen. Weet wat je kan en weet wat je niet kan. Ga geen bijles zoeken voor de dingen die je niet kunt maar ga hulp zoeken voor de dingen die je wél goed kunt. Wed niet op meerdere paarden maar stel steeds één doel in het vooruitzicht en geloof in jezelf."

Hoe vaak ga je naar Suriname terug?
"In de twee jaren dat ik hier zit ben ik al drie keer terug geweest. Anderhalve keer per jaar ongeveer, is meer dan zat. Ik woon hier pas twee jaar en ik heb me nu gefocused op Nederland en de rest van de wereld. Ik weet al hoe Suriname eruit ziet. Als ik terug keer naar Suriname wil ik met een missie gaan. Voor het laatst ben ik erheen geweest toen die overstroming er was. Ik heb daar drie grote evenementen georganiseerd en was er ook bij de geboorte van mijn dochter."

Vandaag word je verkozen tot president van Suriname. Wat is het eerste wat jij zou hebben aangepakt?
"Ik ben veel te lang weg uit Suriname om daarop antwoord te kunnen geven. De ontwikkeling van ons land. Om het wat specifieker aan te geven, educatie. Het is belangrijk dat het volk opgeleid wordt en gevoed wordt. Dat zijn de 'basic' dingen."

Hoe ziet jou vriendenkring er uit?
"Iedereen! Er zullen zeker mensen zijn die niet van me houden of me niet kunnen uitstaan … als dat niet het geval zou zijn dan zou ik wel de 'messias' kunnen zijn want ook die heeft vijanden. Iedereen die mijn vriend wilt zijn, die mij leuk vindt mag mijn vriend zijn."

Waar ga je het liefst op vakantie?
"Ik zal je eerlijk zeggen, ik ben 34 jaar oud. Ik ben alleen naar Nederland gekomen en ben nooit op vakantie geweest omdat ik vliegangst heb. Ik vlieg alleen als het moet voor mijn werk."

Voor wie heb je een enorme bewondering in het leven?
(Quintis denkt lang na) "Heb je genoeg band om op te nemen? Nou kijk, bewondering in iemand niet zozeer. Er zijn een hoop mensen die ik interessant vind, dus niet specifiek iemand waarvan ik zeg, voor die persoon heb ik een enorme bewondering. Iedereen die iets van zijn of haar leven maakt, iedereen die het goed doet op zijn manier heb ik bewondering voor. Vooral mensen die eigenlijk niet over een paard getilt zijn, mensen die ervoor gevochten hebben, mensen die knokken. Ik heb bewondering voor mensen in arme landen en oorlogsgebieden en hoe ze leven. Hoe kunnen ze dat? Ik heb bewondering voor iemand die altijd gezond is geweest en van het ene op het andere moment invalide is geraakt. Dat die mensen het nog trekken. Ik weet niet of ik dat zou kunnen. Dus ik heb niet voor één persoon bewondering maar voor een heleboel mensen."

Heb je nog één grote wens?
'Mag ik nog een cola-light van je?', roept Quintis de serveerster toe.
Ja … mijn hartewens? Wil je echt mijn harte hartewens weten. Mijn grootste wens is dat ik herenig met mijn gezin. Dat is mijn grootste wens."

Maar je voldoet verder toch aan alle voorwaarden om je gezin te laten overkomen?
"Ja, maar het is een long story."

Wat zou je willen veranderen aan Nederland?
"Het vreemdelingen beleid."

Hoe dan?
"Iedereen die hier werkt en zichzelf kan onderhouden krijgt een verblijfstatus en het moment dat je een beroep doet aan sociale voorzieningen vind ik dat er andere regels voor dit soort mensen moeten gelden. Je moet niet iedereen over één kam scheren want er worden ook heel veel criminelen hierheen gehaald die wel een verblijfsvergunning krijgen en een last zijn voor de gemeenschap en de maatschappij. Er moet een goed onderzoek komen en mensen die een bepaalde waarde hebben voor de gemeenschap die moet je de gelegenheid geven om dat te doen."

Welke persoonlijke boodschap zou je willen uitdragen en aan wie zou je die willen richten?
"De persoonlijke boodschap van Quintis voor iedereen. 'You are what you are because it's exactly what you want to be. Je bent wie je bent want dat is hetgeen je wilt zijn.'"

Woordassociatie. Wil je mij kort antwoord op geven op de woorden die ik voor je opnoem?
Politiek - "Groen"
Werk - "Rood"
Allochtoon - "Wit"
Internet - "Rood"
Vrouwen - "Rooood!"
Sport - "Rood"
Bouterse - "Blauw"
Ouders - "Meerkleurig"
Geld - "Geel"
Verdonk - "Blauw"
Vriendschap - "Rood"
Nederland - "Oranje"
Suriname - "Groen"
NoSpang.com - "Rood"

Quintis Ristie: www.big-q.com


© NoSpang.com

 


We hebben 196 gasten online

Polls