NoSpang.com

Interview met Stilano van EmbricqsHij is geboren in Nederland maar Stilano van Embricqs kreeg ook de surinaamse invloeden van zijn ouders mee. Nadat hij actief als speler heeft deelgenomen aan zaalvoetbal liet hij zich na zijn blessure opleiden tot coach en is sinds enkele jaren verbonden aan de eredivisie zaalvoetbalvereniging ZVV-Terbeek waar hij thans hoofdcoach van is geworden. Op negenjarige leeftijd maakte hij kennis met Suriname en uit die tijd weet hij zich nog veel van te herinneren. 

Stilano waar en wanneer ben je geboren?
"Ik ben geboren in Amsterdam in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis op 15 mei 1978."

Hoe wil je jouw jeugd het beste omschrijven?
"Gecontroleerd, plezierig en met veel familie."

Heb je een typische surinaamse opvoeding gehad?
"Ik wil het niet echt typisch surinaams noemen maar ik heb wel bepaalde richtlijnen meegekregen en wat er vooral in naar voren is gekomen is dat we veel met het gezin deden en dat er een bepaalde regelmaat zat met betrekking tot het op tijd eten. Ik kan me herinneren dat ik tussen de middag van school kwam en alles klaar stond. Als ik een schoolvriendje naar huis meenam konden we meteen eten en was het tijd om nog eens leuke dingen te doen. In mijn jeugd heb ik ook meegekregen dat het belangriijk is om je altijd voor de volle honderd procent in te zetten met hetgeen je mee bezig bent en dat is heel stimulerend geweest."

Ga je nog vaak terug naar Suriname?
"Nee eigenlijk niet. Het is wel iets wat al jaren op de planning staat. Ik ben er op mijn negende voor het laatst geweest. Mijn jongere broer is wel regelmatig terug geweest en als ik probeer mee te praten met zijn verhalen over Suriname word ik uitgelachen omdat mijn verhalen niet kloppen ten opzichte van de nieuwe dingen die hij gezien of meegemaakt heeft."

Wat weet jij je nog te herinneren van Suriname?
"Nou, destijds had ik in Suriname een vriendje met wie ik naar school ben mee geweest. Ik kan me de dingen op school herinneren hoe het er daar aan toe ging. Verder kan ik me herinneren dat ik in de stromende regen buiten gespeeld heb met nichtjes, neefjes en vriendjes. Het was er zanderig, ik kan me een algemeen beeld van Suriname wel naar voren halen maar de detalis zou ik wel opnieuw moeten ervaren."

Wat is voor jou typisch Surinaams?
"Typisch Surinaams … voornamelijk gezelligheid en drukte. Alles eromheen gaat met veel mensen gepaard. Het is genieten van eten, muziek en dans maar ook de mooie natuur. Vroeger heb ik als kind heel veel dia's met mijn vader bekeken die altijd wel honderden foto's maakte. Het beeld dat ik van Suriname heb is dat het een mooi land is."

Wat is voor jou typisch Nederlands?
"Typisch nederlands is voor mij stress, drukte en controle maar ook een stukje zorgzaamheid. Je krijgt toch het gevoel dat de meeste dingen goed geregeld zijn."

Algemeen gesteld, waar heb je in Nederland het meeste moeite mee?
"Met de drukte. Ik heb het idee dat in Nederland de tijd nooit stil staat. Ik zou weleens willen dat de tijd in Nederland eens een keer stilstond want alles gaat zo snel, zo gejaagd, zo gecontroleerd. Dat mensen gewoon eens een keer niet hoeven na te denken over wat er nou allemaal gebeurt."

Heb je ooit te maken gehad met discriminatie?
"Uuuh …  ja. Niet direct maar indirect wel of eerder dat ik het idee zou kunnen hebben dat het met discriminatie te maken had. In elk geval niet om mijn huidskleur. Wel heb ik ervaringen gehad met andere mensen of vrienden waarbij het wel is voorgekomen."

Wat doe je in het dagelijkse leven?
"Ik ben sales-manager in een IT bedrijf in Amstelveen. Ik werk met een aantal accountmanagers in mijn team en verkopen eigenlijk alles wat met IT te maken heeft. Business to business oplossingen."

Je bent coach van een voetbalteam?
"Ja, ZVV Ter Beek, dat is een Amsterdamse zaalvoetbalvereniging die al tien jaar bestaat en waar ik sinds twee jaar aan verbonden ben."

Op welk niveau?
"Het is eredivisie niveau. In Nederland het hoogst haalbare niveau."

Hoe staan jullie geklasseerd?
"Het seizoen is nu drie competitiewedstrijden ver en we zijn nu een beetje aan de onderkant van de middenmoot beland. De eerste wedstrijden hebben we wel goed gespeeld maar hebben de kansen die we kregen niet benut."

Hoe is het gekomen dat je coach van deze club bent geworden?
"Ik ben ongeveer vier jaar geleden begonnen met de cursus. Je hebt drie verschillende licenties. Futsalcoach drie, twee en één. Je begint met drie en daarna twee en voor "Futsalcoach-één" moet je worden uitgenodigd. Met Futsalcoach-twee mag je tot en met de eredivisie coachen. Vier jaar geleden heb ik Futsalcoach-drie behaald en twee jaar geleden Futsalcoach-twee. Mijn stage voor Futsalcoach-twee heb ik bij ZVV Ter Beek doorlopen en één van de docenten was destijds ook coach van ZVV-Ter Beek. Die heeft mij vorig jaar gevraagd om als assistant erbij te blijven en zo ben ik eigenlijk bij ZVV Ter Beek beland. Dit seizoen is de hoofdcoach vertrokken en de club heeft mij vervolgens benaderd."

Wat zijn jouw drijfveren?
"Passie is eigenlijk de enige drijfveer. In alles wat ik doe, zit een bepaalde passie die per onderwerp kan verschillen. Of ik nou werk, met vrienden of familie omga, of met sport bezig ben, alles gebeurt met een passie. Als dat er niet is kan ik er niet volop van genieten."

Wat zijn jouw persoonlijke succesfactoren?
"De band die ik in de afgelopen jaren met mijn vriendenkring en familie heb gecreëerd. Ik ben trots op de manier waarop ik met mijn broer en ouders omga en dat ik al ruim negen jaar samen ben met mijn vriendin Suzanne. Ik ben ook trots op mijn werk en om het wat specifieker te maken, een leidinggevende functie te hebben op een team dat een belangrijke factor speelt binnen het bedrijf."

Hoe zie je Suriname in het jaar 2030?
"Ik denk dat Suriname in 2030 … of misschien moet ik wel zeggen, "ik hoop" dat Suriname niet teveel inlevert van de huidige cultuur die er nu leeft. Dat mensen trots zijn op hun land en dat ze ondanks alles wat er gebeurt toch altijd, waar ze ook zijn ter wereld, verbintenis blijven houden met Suriname. Ik denk dat het niet zal veranderen. Wel denk ik dat er steeds meer westerse invloeden in Suriname zullen komen waardoor het beeld, wat misschien de rest van de wereld van Suriname heeft, sterk zal verbeteren."

Hoe zie je Nederland in het jaar 2030?
"Het zal naar mijn mening niet veel veranderen. Het zal misschien allemaal wat 'strakker' worden maar dat er op een gegeven moment een grens bereikt is. Mensen zullen inzien dat ze ook moeten genieten van het leven en niet te veel moeten proberen om alleen maar met regels en met elkaar bezig te zijn."

Heb je een bepaalde filosofie in/over het leven?
"Ja, ik heb door bepaalde gebeurtenissen in mijn leven mezelf ontdekt en ik snap nu dat je in ieder geval gewoon je best moet doen om het maximale eruit te halen wat voor ieder mens mogelijk is. De één heeft meer mogelijkheden dan de ander maar we kunnen allemaal hetzelfde bereiken en dat is 'het maximale eruit halen'. Dat geldt voor alles, je werk, je sport en je relatie met verschillende personen. Het belangrijkste daarbij is dat je van alles wat je doet geniet en daar ook honderd procent achter staat."

Je had het net over je vrienden? Hoe zit je vriendenkring eruit?
"Heel verscheiden. Ik heb vrienden die ik vanuit de sport heb leren kennen of heb overgehouden vanuit het werk, door school of gewoon uit de buurt. Verschillende culturen, echt een mengelmoes aan vrienden, van alles en nog wat."

Welke betekenis heeft Suriname voor jou? Wat doet het jou?
"Ondanks het feit dat ik hier geboren ben en mijn leven hier heb doorgebracht, zeg ik altijd als eerste dat ik surinaams ben, als mensen mij vragen wat mijn afkomst is. Suriname is toch een belangrijk onderdeel in mijn leven. Naast de nederlandse opvoeding die ik heb meegekregen hebben mijn ouders mij ook wel de surinaamse invloeden bijgebracht."

Neem bijvoorbeeld Patrick Kluivert, die ook hier geboren is. Hoe komt het dat jullie die affiniteit met Suriname hebben? Hoe zit dat bij jou?
"Dat komt door de mensen, de cultuur en wat ik net aangaf dat mensen in 2030 nog steeds het gevoel zullen hebben dat ze een deel van Suriname zijn. Je hoort ook vaak; 'als jullie surinamers elkaar zien dan groeten jullie elkaar zo innig alsof jullie de beste vrienden van elkaar zijn, ook al kennen jullie elkaar niet of nauwelijks.' Dat is iets wat blijft voortleven door initiatieven zoals bijvoorbeeld Kwakoe en door surinamers in Nederland in gang wordt gehouden. Dat is iets waar ik ook altijd aan blijf meewerken en ook volop van geniet."

Wat zou je het meest van Nederland missen als jij je in Suriname zou vestigen?
"Nou, ik heb er weleens over nagedacht. Mijn broertje heeft wat dat betreft nog veel meer met Suriname dan ik. Die is er laatst een half jaar geweest en hij zou er graag willen blijven wonen. Ik denk dat ik familie en vrienden zou missen die ik hier zou moeten achterlaten."

Ben je religieus?
"Ja en nee. Ik ben religieuzer opgevoed dan ik nu ben."

Welke verschillen kun jij opnoemen tussen de Nederlandse en Surinaamse cultuur?
"Voornamelijk de beleving. Bij nederlanders zie je dat ze veel moeite moeten doen om elkaar te steunen of elkaar te vinden. Surinamers hebben daar absoluut geen moeite mee. In Nederland is meer discipline, organisatie en verantwoordelijkheid aanwezig. Nederlanders zijn daar een stuk beter in dan de surinamers. Ja ... en het eten natuurlijk hè? Het is in Nederland allemaal wat beperkter en het assortiment is wat kleiner dan in Suriname."

Hoe geef je verder invulling aan je vrije tijd?
"Mijn vrije tijd wordt grotendeels opgeslokt door voetbal, een hele belangrijke factor in mijn leven. Daar kan ik mijn frustraties en energie in kwijt en mezelf wanen in een andere wereld."

Hoe vaak trainen jullie?
"We trainen twee keer in de week."

Is dat op eredivisie niveau niet te weinig?
"Nee, zaalvoetbal is wat dat betreft niet zover of zo professioneel als veldvoetbal."

Hoe staat Nederland er internationaal voor?
"Dat loopt echt ver achter als je dat vergelijkt met Italië en Spanje. In Nederland geven spelers toch de voorkeur aan veldvoetbal boven zaalvoetbal.

Nederland staat internationaal gezien met veldvoetbal vrij hoog. Waar ligt het aan dat het met zaalvoetbal anders is?
"Ik denk dat het aan de cultuur ligt. In Nederland worden kinderen van kleins af aan naar veldvoetbal gestuurd. Het beeld wat er nog steeds over zaalvoebal heerst is dat het gevaarlijk is en weinig toevoegt aan de kwaliteiten van spelers en dat het minder aantrekkelijk is om te zien. Ik heb kort geleden een aantal familieleden en vrienden uitgenodigd en die hadden niet geweten dat het zo leuk en spannend zou zijn om mee te maken en ook om te zien wat de spelers allemaal met een bal kunnen. Ik denk dat de belangstelling de laatste tijd is gegroeid en in de media ook meer aandacht krijgt."

Doe jij nog actief aan zaalvoetbal als speler?
"Ik heb zes jaar geleden een knieblessure opgelopen en sindsdien ben ik niet meer actief."

Voor wie heb je een enorme bewondering?
"Ik heb heel veel bewondering voor mijn moeder, vader en broertje en natuurlijk voor mijn vriendin."

Welk advies zou je surinaamse jongeren of jongeren in het algemeen willen meegeven?
"Wat ik jongeren zou willen meegeven is het volgende; alles wat je doet moet je 100 procent achter staan. Ook al heb je het idee dat er meer van je wordt verwacht of dat mensen dingen van je verlangen. Het meeste geniet je als je er 100 procent achter staat. Ook al betekent het dat je een stapje terug zou moeten doen of onderaan de ladder zou moeten beginnen. Je kunt je met de volle 100 procent daarvoor inzetten."

Als jij voor 1 keer president van Suriname mocht zijn, welk probleem zou je als eerste aanpakken?
"Het eerste zou zijn om de wens en de mening van de surinamers naar boven te halen. Ik zou proberen georganiseerd naar boven te halen wat er precies nodig is om Suriname beter te maken. Ik denk dat het namelijk nog onduidelijk is voor de politiek in Suriname wat er nodig is. Daarnaast zou ik zorgen dat er een goed team om me heen gebouwd is om er samen iets van te maken."

En als je de plaats van Balkenende mag innemen?
"De problemen rond de jeugd zou mijn eerste aanpak zijn geweest. Het heeft te maken met scholing, opvang en sport. Als ik bijvoorbeeld kijk naar amerikanen, hoe zij omgaan met school in combinatie met sport dan denk ik dat Nederland daar een voorbeeld aan kan nemen. Kinderen komen naar school en hebben daar een verbintenis door de verschillende sporten die ze beoefenen en daardoor is de jeugd het grootste gedeelte van de dag in een gecontroleerde omgeving."

Heb je tegenslagen gekend in je loopbaan of in je leven?
"Ja, ik heb genoeg tegengeslagen gekend in mijn leven. Ik zeg altijd dat elke gebeurtenis ervoor zorgt dat ik er een eigenschap bij krijg of dat een eigenschap die ik al heb, daardoor sterker wordt."

Waar ga je het liefst op vakantie?
"Waar ik nu het liefst op vakantie zou willen is Suriname. Ik heb een goed gevoel in Bali gehad waar ik pas geleden geweest ben. Mijn voorouders hebben ook indonesisch bloed en het was voor het eerst dat ik op vakantie ben geweest waar ik me echt helemaal thuis voelde. Dat is eigenlijk ook de reden dat ik heel graag naar Suriname wil. Het was de bedoeling om dit jaar met een groep Suriname te bezoeken maar door een tragisch voorval is dit er niet van gekomen. Het ligt nu in de planning voor volgend jaar omdat ik heel erg nieuwsgiering ben hoe het gevoel daar is, hoe het er nu uitziet en wat er daar gebeurt. Ik wil gewoon weten wat er in Suriname speelt en wat het met me doet."

Tenslotte mag je een persoonlijke boodschap uitdragen. Aan wie zou je die willen richten?
"Ik zou het willen richten aan alle lezers. Een persoonlijke boodschap die ik zou willen meegeven is mijn levensmotto en dat is; "Als je het doet, moet je het goed doen" ... anders hoef je er niet aan te beginnen."

Woordassociatie. Geef kort antwoord op hetgeen ik voor je opnoem.
. Politiek - "Ingewikkeld"
· Sport - "Emotie"
· Carrière - "Niet altijd het belangrijkste"
. Internet - "Onmisbaar"
· Vrouwen - "Onmisbaar"
· Bouterse - "Interessant"
· Geloof - "Houvast"
· Ouders - "Cruciaal"
· Nederland - "Thuisbasis"
· Vriendschap - "Heel belangrijk"
· Suriname - "Onderdeel van mijn leven"
· Geld - "Handig"
. NoSpang.com - "Inspirerend"
 
© NoSpang.com
 

 

 


We hebben 196 gasten online

Polls