NoSpang.com

Interview met Sharon Mac Donald

Sharon waar en wanneer ben je geboren?
Ik ben geboren op 3 oktober 1971 te Wageningen Nederland maar heb een surinaams paspoort. De weg was te lang om aan te vragen. Het bezit van de surinaamse nationaliteit dient er ook voor het gemak want verder ondervind ik geen problemen.

Hoe wil je jouw jeugd in Suriname het beste beschrijven?
Op 2 jarige leeftijd vertrok ik met mijn ouders naar Suriname en het grootste gedeelte van de tijd heb ik in Suriname doorgebracht. Op mijn achttiende ben ik voor studiedoeleinden naar Nederland vertrokken en ik moet zeggen dat ik het als geweldig ervaren maar aan de andere kant heb ik het hier in Suriname “relaxed” en de quality of life is hier geweldig. Ook het gezinsleven en vrienden is geweldig.

Wat was de reden dat je toen naar Nederland vertrokken bent en hoe heb je het leven daar ervaren?
Ik ben bewust voor studiedoeleinden naar Nederland vertrokken om er de kennis en ervaring op te doen want de scholing is van een bepaald niveau en daar leer je ook van anderen om dit later weer over te brengen. Ik heb uiteindelijk gekozen om de studie ‘Levensmiddelentechnologie’ te doen, dat wil zeggen deskundige advisering op het gebied van de levensmiddelen industrie.

Heb jij je in Nederland gemakkelijk kunnen integreren?
Ik heb eerlijk gezegd geen problemen ondervonden en ben meteen naar Wageningen vertrokken. Ik ben iets later aangekomen en heb de introductie niet meegemaakt. ‘Redidoti’. Familie en vrienden waren reeds aanwezig en tevens had ik met de nederlandse studenten een goed contact mee.

Heb je in Nederland te maken gehad met discriminatie?
Nou, niet direct. Maar om me heen heb ik wel incidenten meegemaakt. Maar naar mijn persoon toe niet als zodanig. Maar je weet dat het er is.

Wat is voor jou typisch Nederlands?
Het zakelijke, goed georganiseerd. Stamppot, hutspot, fietsen, sneeuw, kroegjes, bier.

Wat is voor jou typisch Surinaams?
De gemengde cultuur, mooie landschappen in het binnenland, het ongestructureerde en de mentaliteit. We zijn niet pro-actief, zijn gauw tevreden en we willen niet naar hogere standaarden proberen te reiken. Onze ontwikkeling is niet snel genoeg.

Algemeen gesteld, waar had je in Nederland het meest moeite mee?
Ik denk dat er in Nederland met een hoger tempo gewerkt wordt en waar je wel van kunt leren. Het klimaat, weer of geen weer, fietsen naar en van kantoor gaat gewoon door. Bijvoorbeeld een avondpracticum berg op heeft normaal doorgang. Met heimwee had ik niet zo’n moeite mee, maar ik vroeg me wel af of ik wel voor de juiste studie had gekozen.

Wanneer wist je dat je terug wilde keren naar Suriname?
Al toen ik uit Suriname vertrok. Ik ging voor mijn studie naar het buitenland om werkervaring op te doen, maar ik had nooit de intensie om mij daar voorgoed te vestigen. Dat is altijd zo gebleven.

Welke voorbereidingen heb je genomen alvorens die stap te nemen?
Voordat ik de stap naar Suriname nam ben ik eerst een aantal keren hierheen geweest en heb rondgekeken naar mijn mogelijkheden, heb verschillende bedrijven benaderd en al gauw bleek dat de “research hoek” niet voldoende ontwikkeld was. Ik ben ruim anderhalf jaar voor mijn definitief vertrek begonnen met mijn voorbereidingen.

Wat doe je nu in Suriname in het dagelijkse leven?
In het dagelijkse leven heb ik een consultiancy bureau. Onze services bestaat uit constultancy, met name advisering op het gebied van voedselveiligheidsystemen, safety op de werkvloer, advisering op het gebied van product ontwikkeling en verbetering. Het hele ontwikkeltraject tot aan de consument en alle facetten daartoe behorend. Auditering (inspecties) op het gebied van kwaliteit, safety etc. en trainingen binnen de levensmiddelen technologie. Bijvoorbeeld de opleiding van een productie arbeider tot productie-chef of tot het gebruik van additieve binnen de levensmiddelen technologie. We werken ook met een bedrijf in Engeland en zijn een erkend trainingscentrum. We leveren ook software op maat binnen de kwaliteitssector.

Zou je ons enkele verschillen willen opnoemen tussen het zakenleven in Nederland en dat van Suriname?
De werkcultuur in Nederland is daar veel zakelijker, no nonsense en gestructureerd. Wij praten hier teveel en dat is bij de Nederlanders niet zo. Hier proberen we het wiel uit te vinden. Als je hierheen komt en een voorstel doet dat reeds goed werkt moet je niet proberen dit te veranderen. Je kunt hooguit wat bijschaven en niet nogmaals het wiel proberen uit te vinden. En ook in timemanagement verschilt het. Afspraak is afspraak!

Wil je in Suriname op zakelijk gebied kunnen slagen waar zou je absoluut rekening mee moeten houden?
De mentaliteit. Het is hier een totaal andere cultuur. Je moet niet denken dat je met een europees gezicht komt vertellen hoe het moet. Je moet wel rekening houden dat de mensen hier, ‘zeker voor mensen van buiten’, dat ze al een houding hebben. Het duurt nu eenmaal langer als je iets wilt doorvoeren. Je moet de ladder voor jezelf niet te hoog plaatsen, geen al te hoge verwachtingen hebben en proberen Suriname te veranderen. Ik ben gekomen om mijn bijdrage te leveren en van het positieve uitgaan. Want alles is een proces. Het kan lang of kort zijn en we hebben nu eenmaal tijd nodig. In korte tijd heb ik gemerkt dat Suriname in de lift zit. Je moet zelf ook proactief zijn en achter jouw zaken aan te gaan.

Welk advies zou je die mensen willen geven die een terugkeer naar Suriname overwegen?
Wat je vaak hoort is dat mensen wachten tot ze bepaalde zekerheden hebben. Als je de tijd rijp acht moet je het doen want niet geschoten is altijd mis.

Wat is voor jou de grootste ergernis in Suriname?
Onze mentaliteit. Dat ongeorganiseerde en ongestructureerde. Samenwerkingverbanden, niet goed kunnen samenwerking. We moeten ons algemeen belang dienen. The bigger picture. Men staat niet open voor kritiek en ziet dat meteen als een aanval. Opbouwende kritiek en afbrekende kritiek. Onze basis is heel zwak. Als je onderste laag goed is, is de rest wel goed. Onze tools en onze kennis moet worden aangescherpt. Scholing moet worden herzien. Aan de opleiding in een bedrijf merk je op dat het niveau best wel laag is. We leren niet van onze fouten en treden steeds in herhaling.

Denk je dat in Suriname ook racisme bestaat?
Jawel, ondanks de multiculturele samenleving zijn we toch een vredelievend volk en in tegenstelling tot andere landen merk je wel dat er onderling wel discriminatie bestaat. Je woont nu weer in Suriname. Heb je ooit spijt gehad dat je die beslissing genomen hebt?
Nee, als ik de balans opmaak niet. Alles heeft zijn plus- en minpunten en ik kom uiteindelijk op het positieve neer. Als ik zakelijk bezig ben dat dringt het tot me door hoe blij ik ben dat ik hier zit.

Wat zijn je drijfveren?
Onze Surinaamse producten aan de man kunnen brengen. En met mijn bedrijf andere bedrijven tot een hoger niveau proberen te brengen. Sranang sani, wi sani.

Heb je een bepaalde filosofie in/over het leven?
De inspanningen van vandaag zijn de vruchten van morgen.
Als je niet werkt waar je “believe” in hebt, kom je er niet. Zo eerlijk en integer mogelijk overkomen, op maatschappelijk en ondernemend gebied. Met veel durf kom je er wel.

Wat is jouw leukste ervaring in Nederland geweest?
De zelfstandigheid en zelfontwikkeling. Ik ben heel blij dat ik daar mijn studie heb mogen volgen en als ik het over mocht doen dan had ik niet anders gewild. Het heeft wel enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van mezelf. Things for granted.

Wat betekent Suriname voor jou?
Suriname is een prettig land om te wonen en je kunt volop genieten. We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor de welvaart van dit land. Quality of life is hier hoog. Als we Suriname tot een hoger niveau willen brengen moeten we zeker een ander “approach” hebben en het investeringsklimaat aantrekkelijk maken. In Nederland kun je je toch makkelijker bewegen. Hier kan ik bijvoorbeeld niet normaal over straat lopen. Je kunt daar gezellig met de trein met vrienden en vriendinnen op pad. Een vrijelijke omgang. In Suriname kun je als vrouw zijnde niet met een open raam rijden of er kan iets gebeuren. Ik ben hier zeker oplettender.

Hoe zie jij Suriname in het jaar 2030?
Ik denk dat we ons dan kunnen vergelijken met een ander 3e wereldland dat nu in de lift zit.

Hoe geef je invulling aan je vrije tijd?
Mijn vrije tijd besteed ik zoveel mogelijk aan mijn zoon en mijn bedrijf/werk. Het sociaal leven hier is goed. Sporten zal ik weer oppakken en natuurlijk uit eten gaan.

Heb je in het leven bereikt wat je voor ogen had?
Tot nu toe ben ik tevreden maar wil nog meer bereiken in het leven. Een deel van de beoogde doelstelling is wel gehaald.

Welk advies zou je studerende Surinaamse jongeren willen geven?
Studeer niet op het laatste moment voor je tentamens. Probeer te plannen. Als je voor studiedoeleinden naar Nederland ben gegaan, probeer veel kennis op te doen en in je eigen omgeving direct te implementeren of toe te passen.

Als jij voor 1 keer president van Suriname mocht zijn, welk probleem zou je als eerste aanpakken?
WELLLLLL ….

Hoe ziet jou vriendenkring er in Suriname uit?
Ik heb veel van mijn vrienden en kennissen uit het verleden overgehouden. Velen zijn uit Suriname vertrokken en een deel naar Suriname teruggekomen. Met sommigen heb ik geen contact meer maar ontmoeten we elkaar dan is het als vanouds, net zo gezellig.

Waar ga je het liefst op vakantie?
Verenigde staten van amerika.

Tenslotte mag je een persoonlijke boodschap uitdragen. Aan wie zou je die willen richten?
Aan alle surinamers waar je ook zit, een surinamer of surinaamse nederlander wil ik zeggen dat je je toch van een positieve kant moet laten zien. Wat je ook doet. Nogmaals onze eigen ontwikkeling hebben we zelf in de hand. Als je op elke manier dan ook een bijdrage kunt leveren, moet je dat zeker ook doen.

Ik noem voor jou wat woorden op en daar mag je kort antwoord op geven.
· Politiek - klote
· Sport - gezond
· Werk - uitdaging
. Internet - onmisbaar
· Mannen – onbetrouwbaar, niet monogaam
· Bouterse – Weeeeeellll
· Ouders – steun en toeverlaat
· Geld - onmisbaar
· Vriendschap - koesteren
· Suriname – land of oppurtunities
. NoSpang.com - WEEELLLLL ... hahaha!

© NoSpang.com
 

 


We hebben 158 gasten online

Polls