NoSpang.com

Interview met Dean AlbergaDean waar ben je geboren?

Ik ben geboren in Suriname en ik ben op mijn 2e jaar vertrokken naar Nederland en heb daar tot mijn 10e gewoond. Vanaf mijn 10e tot mijn 18e in Suriname en daarna ben ik weer vertrokken naar Nederland. Op dit moment woon ik sinds mijn terugkeer 17 jaren in Nederland. In totaal dus 25 jaren.

Hoe wil je jouw jeugd in Suriname het beste omschrijven?
Mijn herinneringen van mijn jeugd in Suriname beginnen eigenlijk vanaf mijn 10e jaar. Het was tot nu toe zeker de mooiste en leukste tijd van mijn leven. Ik kijk er met veel plezier en misschien wel met een traantje in mijn ogen op terug. Ik kan daar heel lyrisch over praten. Je eerste vriendinnetje enz. enz. Ik kan me niet indenken mijn jeugd ergens anders te moeten hebben doorgebracht. De vrijheid, uitgaan, het bos, zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat is de reden geweest dat je naar Nederland bent vertrokken?
In eerste instantie om te studeren maar na mijn middelbare opleiding ben ik een beroepsopleiding gaan doen voor grafisch ontwerper en fotografie.

Je kwam toen naar Nederland, wat viel jou hier het eerste op?
In 1984 ben ik voor het eerst naar Nederland geweest sinds mijn vertrek. Wat mij het eerste opviel was het tempo van het dagelijks leven hier. Alles ging snel, snel, snel. Ook de orde die er hier heerst. Bijna alles is hier goed georganiseerd. De gebouwen, de auto's en de luxe die er hier was. Als liefhebber van snelle motoren en auto's kwam ik hier goed aan mijn trekken.

Hoe heb je het leven in Nederland ervaren?
In de eerste plaats niet echt gemakkelijk. Ik kwam hier alleen zonder ouders en was dus deels op me zelf aangewezen maar ben wel goed opgevangen door familie. Ik heb me redelijk snel aangepast en sindsdien viel het allemaal wel mee. Ik heb een beetje mijn eigen plekje gevonden.

Wat is jouw leukste ervaring in Nederland geweest?
Tja, dat zijn er nogal wat. Ik zou niet weten welke echt de leukste was. De geboorte van mijn kinderen (Sherida en Damian) vond ik een bijzondere ervaring, maar dat zal iedereen wel vinden. Had ook ergens anders gekund.

Ben je ooit van plan terug te keren naar Suriname?
Zeker. Vroeg of laat gaat het zeker gebeuren. Het liefst vroeger.

Waarom niet nu?
Ik heb door de jaren heen toch wat in Nederland opgebouwd dat ik niet zomaar wil opgeven. Ik heb ook twee kinderen en ben nu van mening dat het hier op dit moment beter voor hen is. Verder heb ik nog wat plannen die ik graag hier nog zou uitvoeren.

Welke overwegingen zul je voor je zelf maken alvorens jij de stap neemt terug te keren naar Suriname?
Dat zijn er verschillende. In de eerste plaats mijn kinderen. Er mag hen niets ontbreken op het gebied van scholing, medische zorg enz. Voor mezelf maakt het niet zoveel uit. Ik ben niet zo veeleisend. Ik moet ook het idee hebben dat ik daar wat kan doen.

Je woont nu in Nederland. Heb je ooit spijt gehad dat je die beslissing genomen hebt?
Ik heb die beslissing niet alleen genomen. Mijn ouders hebben daar toen een grote rol in gespeeld. Natuurlijk zijn er momenten dat ik spijt heb. Daar staat tegenover dat ik na mijn opleidingen de kans heb gehad om terug te keren naar Suriname maar dat heb ik niet gedaan. Er waren toen ook nog geen kinderen.

Zou je dat verder willen toelichten?
Ik heb vrij snel na mijn opleiding een baan gevonden die mij erg lag en wilde daar wat ervaring in opdoen. Altijd handig mocht ik die overstap maken. Op de één of andere manier ben ik daarin blijven hangen. Bovendien was de situatie in Suriname op dat moment zodanig dat het mij verstandig leek om hier nog even te blijven hangen. Van het één kwam het ander en zodoende zit ik hier nog.

Verschillen tussen de Nederlandse en Surinaamse cultuur. Hoe wil jij die het beste omschrijven?
Er is volgens mij niet zo veel cultuurverschil, maar meer in mentaliteit en de kijk op het leven. Ik het heb het gevoel dat de Surinamer wat gemoedelijker is.

Wat is voor jou typisch Surinaams?
BB met R (Bruine Bonen met Rijst) en de gastvrijheid van het Surinaamse gezin. Te laat komen is ook een nationale sport.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik heb verschillende hobby's waaronder fotografie en ik sport graag.

Welke sport beoefen je?
Ik beoefen diverse sporten maar op dit moment is handboogschieten de meest beoefende sport. Vorig jaar ben ik na jaren gestopt met actief motorcrossen. Ik doe ook nog wel eens mee aan de Surinaamse sporttoernooien. Verder duik ik ook graag. (Scuba diving)

Heb je daar wat in bereikt?
Mijn beste prestatie in het handboogschieten is een derde plaats op het Nederlands kampioensschap voor Clubteams samen met 2 andere teamleden. Verder 4x clubkampioen en enkele keren regionaal kampioen. (Zuid-Holland)

Ga je nog vaak terug naar Suriname?
Ik probeer om het jaar daar zeker te zijn. Het liefst in december want dan is iedereen aanwezig en worden de banden weer eens aangehaald. Maar het liefst ga ik vaker.

Je gaat er vaak heen zeg je. Na jouw eigen beoordeling, welk advies zou je de mensen willen geven alvorens zij de beslissing nemen terug te keren naar Suriname?
Ik kan me goed voorstellen dat de mensen terug gaan naar Suriname voor het land en het leven daar. Sta ook eens stil bij de gedachte van wat jij voor Suriname kan betekenen. Daar zijn we allemaal mee geholpen en zeker het land. Ik steek hierbij ook een hand in eigen boezem.

Als jij voor 1 dag president van Suriname mocht zijn, wat zou jij dan veranderd willen zien?
Dat is moeilijk, zou het niet eens kunnen en willen zijn. Ben al te lang weg om te weten wat er daar écht leeft. Maar als het echt moet, dan zou ik me sterk maken voor de gezondheidszorg en scholing.

Hoe ziet jou vriendenkring er in Nederland uit?
Heel verschillend. Door mijn werk en sport leer ik veel mensen kennen. (veel Nederlandse vrienden). Maar ik heb gelukkig veel contact met de vrienden die ik heb overgehouden aan mijn "Suriname tijd". De meeste zie je nog op de feesten en met enkele heb ik een hecht contact.

Welk werk doe je nu en hoe bevalt je dat?
Ik werk al 13 jaar bij het Algemeen Dagblad op de fotodienst. Dat houdt in beeld bewerken, fotografen ondersteunen en fotograferen. Dat bevalt me goed. Je staat heel dicht bij het nieuws en ben dan ook van veel op de hoogte. Goed voor de algemene ontwikkeling denk ik maar. Verder doe ik nog wat met webdesign.

Heb je ooit in Suriname gewerkt?
Alleen een soort van stage gelopen tijdens een 3 maanden durende vakantie. Daar heb ik in het toenmalige bedrijf van mijn vader het één en ander op poten gezet.

Hoe verschilt volgens jou de Surinaamse werkcultuur met dat van Nederland?
Een wereld van verschil. In die tijd stond ik verbaasd onder welke omstandigheden de mensen in Suriname soms werkten. Ondanks de afwezigheid van de middelen vond ik ze heel vindingrijk. Ook heb ik respect voor de mensen die daar soms meerdere banen hebben om te kunnen voorzien in hun levensbehoeften. Iedereen is daar aan het "hosselen". Voor het geld dat ze daar verdienen komt de gemiddelde Nederlander zijn bed niet eens voor uit.

Wat is voor jou de grootste ergernis in Nederland?
De "ik" mentaliteit. Men is vaak teveel met zichzelf bezig. Niet iedereen natuurlijk, maar ik zie het helaas te vaak om me heen.

Wat is voor jou de grootste ergernis in Suriname?
Wat mij altijd opvalt is dat wanneer je daar met iemand wat afspreekt zijn 9 van de 10 te laat. Kan ik slecht tegen. Verder zijn er weinig dingen waar ik me aan erger. Ik ben wat dat betreft niet erg objectief want als je zoveel van iets of iemand houdt, neem je die paar negatieve dingen maar voor lief.

Wat is voor jou typisch Nederlands?

Boerenkool met Hema-worst. Nee, ik zou het zo niet weten. Mijn vriendenkring is nogal multiculti en een ieder neemt wat van elkaar over.

Waar ga je het liefst op vakantie?
Toch wel Suriname. Ik ga ook graag naar Bonaire om daar lekker te duiken en te relaxen. Het liefst zoek ik de zon en warmte op. Suriname heeft wat dat betreft alles. Wanneer ik in Suriname ben probeer ik zeker de helft van die tijd in het bos (binnenland) te zijn.

Tenslotte kun je een persoonlijke boodschap doorgeven. Aan wie je dat wilt uitdragen mag je zelf uitmaken.
Eigenlijk aan alle mensen die terug zouden willen naar Suriname. Mocht je ooit de stap maken ga dan niet met de gedachte om alleen maar je zakken te vullen. Ga met het idee een bijdrage te kunnen leveren aan de wederopbouw van het land. Maakt niet uit wat. Probeer in ieder geval een positieve bijdrage te leveren.

Ik noem voor jou wat woorden op en daar mag je antwoord op geven.
Politiek - Houd ik mij niet zo zeer mee bezig.
Sport - Heerlijke manier om me uit te leven.
Werk - Noodzakelijk kwaad.
Geld - Maakt redelijk gelukkig, maar geluk is niet te koop.
Dames - Zie ik graag.
Bouterse - Een man die bepalend is geweest voor onze geschiedenis. Voor de toekomst weet ik niet...
Ouders - Mensen waar ik altijd op terug kan vallen. Ik zie ze te weinig omdat ze in Suriname wonen.
Vriendschap - Aan echte vrienden hecht ik veel waarde.
Nederland - Mijn huis maar niet mijn thuis.
Suriname - Mijn thuis.

© NoSpang.com

 


We hebben 183 gasten online

Polls